Προ ολίγων ημερών έγραψα ένα άρθρο για τους γονείς που δεν  εμβολιάζουν τα παιδιά τους, επιδεικνύοντας πρωτοφανή σημάδια βλακείας στο εν λόγω θέμα. Ομολογώ με βαριά καρδιά πως η ανθρώπινη χαζομάρα, εν τέλει, δεν έχει ορατά όρια. Φοβάμαι βασικά μήπως δεν έχει καν όρια…όπως τοποθετήθηκε  πολύ σοφά και ο Αϊνστάιν με το εξής γνωμικό ‘Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες’’

κατάλογος

Όσο μεγάλωνα έτρεφα μια αυταπάτη ότι ο κόσμος καλυτερεύει με τα χρόνια. Που να με πάρει, βλέπεις τρομερά επιστημονικά επιτεύγματα και θαρρείς πως δεν πάνε όλα τόσο στραβά σε αυτόν τον αιώνα που διανύουμε. Σύντομα (όχι αύριο καλέ) θα ζούμε υπό ορισμένες συνθήκες σε άλλους πλανήτες. Θα φτιάχνουμε ανθρώπινα όργανα από το τίποτα (τρόπος του λέγειν) και θα ανακαλύπτουμε πράγματα που δεν είχαμε φανταστεί ποτέ.

Μέσα σε όλα αυτά τα σπουδαία που θα κάνουμε υπάρχει κάτι που δεν θα εξαλειφθεί, που δεν θα βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο έτσι για την βιτρίνα και αυτό είναι η χαζομάρα του είδους μας. Μιλάω για την ευσυνείδητη χαζομάρα που ενώ ξέρουμε πιο είναι το σωστό επιλέγουμε το άκρως αντίθετο. Που ηθελημένα υποβάλουμε τους εαυτούς μας σε αυτή την κατάσταση.

Τα παραδείγματα άπειρα. Χρειάζομαι πιστεύω άλλα 26 χρόνια να τα αριθμήσω όλα και πάλι δεν θα τα καταφέρω. Θες οι πόλεμοι? Θες τα χάλια των πολιτικών κάθε χώρας? Διάλεξε και πάρε. Βλέπεις σου έθεσα σοβαρά τουλάχιστον παραδείγματα, αλλά εκεί τα επιχειρήματα είναι πολλά και δεν αξίζει (για το εν λόγω κείμενο) να σταθώ σε αυτά. Αντί αυτού θα σταθώ σε ένα παράδειγμα άκρως επίκαιρο και σχετικό με την χώρα μας.

Ο Θεός θα με κάψει και μόνο που θα το αναφέρω, πόσο μάλλον να το αναλύσω κιόλας. Το ριάλιτι που σπάει τα κοντέρ καθημερινά και μας έχει αποβλακώσει όσο δεν πάει, το Survivor.

survivor-2017-6

Ένα όχι καινούργιο ούτε πρωτοποριακό ας το πούμε project, που δείχνει ένα τσούρμο άτομα να έχουν απομονωθεί σε κάποια ξεχασμένη γωνία του κόσμου όπου  συμμετέχουν σε αγωνίσματα και τρέφονται με έντομα και καρύδες. Λες και δεν θα μπορούσαν να πάθουν διάρροια από μόνοι τους εκεί που τους πέταξαν αλλά ήθελαν και βοήθεια.

Ο σκοπός αυτού του ριάλιτι, πέρα από την τέρψη ας πούμε του κοινού που παρακολουθεί, δεν έχω κατανοήσει ποιός είναι. Βασικά όχι. Δεν με νοιάζει να κατανοήσω, όπως δεν με νοιάζει να βλέπω το τσούρμο ανθρώπων να τρέχουν, να πεινάνε και να «μαχαιρώνουν» ο ένας τον άλλον σε κάθε ευκαιρία. Γιατί αυτό θα έπρεπε να μας διασκεδάζει? Γιατί καν το θεωρούμε μορφή διασκέδασης? Χάθηκε να πάμε μια βόλτα στο πάρκο? Να πάρουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο?

Βλέπω ανθρώπους να ασχολούνται με το ριάλιτι και συλλογίζομαι πως έχουν λύσει τα σοβαρά τους προβλήματα, πως π.χ δεν είναι άνεργοι νέοι ή οικογενειάρχες που έχουν να πληρώσουν ΤΟΥΣ φόρους (ενώ ο μισθός φτάνει ίσα ίσα για να φάνε) για να κάθονται να ασχολούνται με τέτοιες βλακείες. Γιατί κάπως πρέπει βρε αδερφέ να καταπολεμήσουν την βαρεμάρα της τέλειας ζωής τους.

Το μόνο άξιο sidestory αυτής της ιστορίας είναι πως η αποβλάκωση που προκαλεί το εν λόγω τηλεοπτικό σκουπίδι, προκάλεσε την αντίδραση των εκπαιδευτικών. Ποιός ξέρει τι είδαν τα μάτια τους και αποφάσισαν να αντιδράσουν για ένα ζήτημα που δεν αφορά τους μισθούς τους και τις ώρες εργασίας τους.Για αυτό και μόνο, εγώ προσωπικά, θα έδινα συγχαρητήρια στους συντελεστές του ριάλιτι.

040820124

Αλλά κάτι τέτοιο δεν επαρκεί. Ορίστε σου έφερα ένα γελοίο θέμα που έχει να κάνει με την χαζομάρα μας, αλλά αυτό δεν επαρκεί για να ξυπνήσουμε. Θα άξιζε να σου πω πως με τέτοια μέσα θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου να ελέγχουν τις μάζες και να κάνουν ό,τι θέλουν εις βάρος μας, όσο εμείς κοιμόμαστε με ανοιχτούς οφθαλμούς, όμως ούτε εκεί σε βλέπω να αντιδράς. Και αυτό είναι το μεγάλο κρίμα στην όλη υπόθεση.

Η μόνη απορία μου όμως είναι η εξής. Δεν καταλαβαίνουμε τι παίζεται πίσω από την πλάτη μας γιατί κοιμόμαστε με τα παραμύθια που μας σερβίρουν καθημερινά ή κοιμόμαστε ηθελημένα γιατί ξέρουμε τι γίνεται και δεν έχουμε πια σθένος να αντιδράσουμε?

Αυτό το ερώτημα κύριοι ίσως θα έπρεπε να μας αφυπνίσει και μάλιστα άμεσα.

 

Απο μένα και την ομάδα του ipareamas.gr Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά με υγεία και καλά (νέα όχι χαζά) μυαλά!

xatzidaki-blakeia