kentriki

Αρχικά να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους!Να πραγματοποιήθουν όλες οι ευχές σας και όσο μας πίκρανε το 2016, άλλο τόσο να μας γλυκάνει το 2017.

 

1ο κείμενο για αυτή τη χρονιά και λέω να σου πω μερικά οφέλη σχετικά με τους χνουδωτούς φίλους μας, τα τετράποδα ζώα (γιατί ζώα μερικές φορές είναι και τα δίποδα).

 

Λίγο πολύ όλοι μας αγαπάμε τα ζώα (διότι αν δεν αγαπάς τα ζώα να πας σε γιατρό να κοιταχτείς μήπως είσαι ψυχοπαθής). Πολλοί απο μας μάλιστα έχουμε ένα και δύο κατοικίδια και γενικά όσα μπορούμε και όσα μας επιτρέπουν ο χρόνος και τα οικονομικά μας.

shutterstock_136164980

Το να έχεις μια ζωντανή ψυχή μέσα στο σπίτι είναι από μόνο του ένα όφελος. Ειδικά αν ζεις μόνος, τότε το σπίτι σου δεν ξεμένει απο φασαρία. Ο σκύλος γαβγίζει και η γάτα νιαουρίζει. Πιστεύω πως μέχρι και τα ερπετά κάνουν ήχους. Έτσι λύνεται αμέσως το θέμα της μοναξιάς.

Ειδικότερα θα σου εξηγήσω τα οφέλη γενικά των ζώων μπας και σε πείσω να πάρεις και συ ένα από αυτά  σπίτι σου (αν δεν έχεις ήδη) και να ζήσεις μια χαρούμενη ζωή.

[ File # csp9128742, License # 2369129 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / HitToon

1) Μειώνουν το στρες
Αρκούν μόλις μερικά λεπτά με ένα σκύλο, μία γάτα ή ακόμη και ένα ψάρι στο ενυδρείο να κολυμπά, για να αισθανθεί κάποιος λιγότερο στρες και μικρότερη στεναχώρια. Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό, εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σερετονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) αυξάνεται.

2) Ρυθμίζουν την πίεση
Ένα κατοικίδιο που είναι ευτυχισμένο μπορεί να ρυθμίζει την πίεση σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Σε μελέτη που έγινε σε 240 παντρεμένα ζευγάρια, οι ιδιοκτήτες τους είχαν χαμηλότερη πίεση και μικρότερο καρδιακό ρυθμό, σε σχέση με τα ζευγάρια που είχαν κατοικίδιο. Σε έτερη μελέτη φάνηκε ότι τα παιδιά με υπέρταση φροντίζοντας κάποιο κατοικίδιο, είχαν χαμηλότερη πίεση, ειδικότερα όταν τα χάιδευαν.

woman-with-dog-and-cat_bamiwl

3 ) Κατεβάζουν χοληστερίνη και τριγλυκερίδια 
Η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια είναι μειωμένα σε ιδιοκτήτες σκύλων. Σε μελέτη που έγινε, η παρατήρηση αυτή ίσχυε για όλες τις περιπτώσεις. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, αλλά εικάζουν ότι τους βοηθά ο τρόπος ζωής του σκύλου, δηλαδή η βόλτα του έχει οφέλη και για το αφεντικό (φυσικά) και η προσοχή στη διατροφή του κάνει το αφεντικό να σκέπτεται περισσότερο και τον ίδιο τον εαυτό του.

4) Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία
«Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά», υποστηρίζουν ειδικοί που έκαναν 20ετή μελέτη, από την οποία προέκυψε πώς οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ιδιοκτήτες σκύλων, φάνηκε πώς όσοι έχουν σκύλο και παθαίνουν έμφραγμα, η πιθανότητες επιβίωσή τους είναι εξαιρετικά υψηλές. Συμπερασματικά οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν από καρδιολογικό πρόβλημα, περιλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας.

%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%bf%cf%82

5) Καταπολεμούν τη βαριά κατάθλιψη 
Οι ψυχολόγοι στις ΗΠΑ «συνταγογραφούν» σκύλους σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Δηλαδή τους προτείνουν ως σημαντικό μέρος μιας θεραπείας. Και αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη τους λείπει η αίσθηση ότι κάποιος τους αγαπάει. Τα σκυλιά παραδίδονται και αγαπούν άνευ όρων τα αφεντικά τους, ακόμη και εάν αυτοί τα χτυπούν, δεν τα βγάζουν βόλτα, ή γενικότερα τα βασανίζουν. Επίσης, είναι απολύτως αφοσιωμένα και ό,τι και εάν τους κάνεις, δεν σε εγκαταλείπουν ποτέ.

6) «Φτιάχνουν» το σώμα 
Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να είναι πιο δραστήρια άτομα και λιγότερο υπέρβαρα. Βγάζοντας τον σκύλο 30 λεπτά βόλτα την ημέρα, θέτεις και τον εαυτό σου στην υποχρεωτική ημερήσια κίνηση που θέτουν οι ειδικοί, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περπατούν 30 λεπτά την ημέρα.

7) Βοηθούν τον εγκέφαλο 
Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά πιο υγιείς, είναι η κοινωνικοποίησή τους, το βασικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης δηλαδή. Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους, ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμία αξία, κι αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο, ειδικά για όσους απασχολούνται πολύ με τη δουλειά τους και οι καθημερινές συζητήσεις τους είναι διεκπαιρεωτικές.

pet-taxi-unconditional-love-pet-dog

8) Κατά των αλλεργιών στα παιδιά
Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που θα γεννηθούν και αναπτυχθούν σε σπίτι όπου υπάρχει σκυλί ή γάτα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες. Το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια όπου υπάρχουν φάρμες με μεγάλα ζώα.

9)Βελτιώνουν την κοινωνική σας ζωή

Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σταματήσουν και να σας μιλήσουν όταν έχετε ένα ζώο μαζί σας. Πηγαίνοντας π.χ. στο πάρκο με το σκύλο σας μπορεί να αποτελέσει αφορμή για γνωριμία με άλλους φιλόζωους.

10) Το γήρας είναι πιο ανώδυνο και πιο ευχάριστο

Ένα ζώο στο σπίτι οφελεί τους ηλικιώμενους με αρκετούς τρόπους. Ασθενέις που πάσχουν απο Αλτσχάιμερ έχουν λιγότερες «κρίσεις» όταν υπάρχει σκύλος στο σπίτι και όσοι φροντίζουν τους υπερήλικες, αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος και περισσότερη ασφάλεια όταν είναι σπίτι και ένα σκυλί. Μάλιστα τα ζώα(κυρίως τα σκυλιά) είναι σε θέση να ειδοποιήσουν τους γείτονες αν κάτι συμβεί στο αφεντικό τους, σώζοντας πολλές φορές τη ζωή τους.

6061e6860d1a89c55fb536a037d2e645

 

Τα οφέλη βέβαια δεν σταμάτανε μόνο στα 10. Η λίστα είναι μεγάλη και δείχνει πόσο ωφελείται ο καθένας απο τη  συναναστροφή με τα ζώα. Ελπίζω να σας έπεισα και αν ποτε θελήσετε να έχετε μια τέτοια αξιαγάπητη συντροφιά, πηγαίνετε στο πλησιέστερο καταφύγιο και υιοθετήστε μια απο αυτές τις ταλαιπώρημένες ψυχούλες. Μπορεί να μην γίνετε ήρωας για όλα τα ζώα του κόσμου, αλλά για το ένα που θα σώσετε, θα είστε ο ήρωας και όλος ο κόσμος του.