978618012477423

Έλα μου ντε; Τι να είναι η ευτυχία; Τι θέλει ο άνθρωπος για να γίνει ευτυχισμένος; Πώς μπορεί ο παρελθόν να έρθει και να ταράξει τόσο την καθημερινότητά σου, ώστε εσύ, σε μια νύχτα, ή και μέρα, να αρχίσεις να αναρωτιέσαι αυτές τις κλασσικές και το κλισέ γι έναν άνθρωπο ερωτήσεις αυτοβελτίωσης;

Όταν είδα τον τίτλο του βιβλίου της Κατερίνας Μανανεδάκη, δεν πίστευα, ποτέ, ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο και όχι για ένα ακόμη βιβλίο που θέλει να σου βελτιώσει την ζωή- ο Κοέλιο μας έχει καταστρέψει κορίτσια, εγώ θα το λέω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Συμβουλές και «τιπς» -που ξέρω ότι σας αρέσει η λέξη η ξενόφερτη- για να ρίξετε τον άντρα σας, να σας αγαπήσει το παιδί, να τα τινάξει η πεθερά και να αναστηθεί η κουνιάδα. Από αυτά, που χωρισμένες, γεροντοκόρες, φθισικές και απελπισμένες διαβάζουν σαν ευαγγέλιο. Και που, για να μην βγάλουν την ουρά τους έξω, άντρες παίρνουν στα κρυφά και τα κρύβουν κάτω από τους «4 τροχούς» για να καταλάβουν πώς, επιτέλους, σκέφτεται η γυναίκα, η γκόμενα, η αδερφή της γκόμενας και όλη η θηλυκή συνομοταξία που βάλθηκε να τους ξεκάνει.

Και ανοίγω το βιβλίο, και ξεκινά η Κατερίνα–έτσι θα την λέω γιατί αν την ήξερα θα ήταν πολύ φίλη μου- να γράφει σαν μια υστερική σε μονόλογο. Κι εγώ να γελάω και να περιμένω πότε θα νιώσω το τράβηγμα από την ρυτίδα να σχηματίζεται στο αριστερό μάγουλο, και να μην έχω και ράμματα από λίφτινγκ να σπάσουν, για να φοβάμαι και να τα βουλώσω  λίγο, που θέαμα έγινα στην Χαλκιδική.

Αλλά να σας τα εξηγήσω για να καταλάβετε. Η Μαίρη, μια αφρατοκομψή 3…αρα που δουλεύει σε γκαλερί και έχει, πέραν της δουλειάς, να συντηρήσει σπίτι και παιδί και άντρα, που σεξ μισή ώρα κι αυτό όταν βολεύουν τα άστρα, συναντά τυχαία τον πρώην της. Και ξυπνάνε οι μνήμες από τα κρεβάτια, από τα περασμένα κάλλη, από τις στιγμές που ήθελε κάθε γυναίκα να ζήσει.

Η Κατερίνα έγραψε ένα βιβλίο που περιγράφει την καθημερινή μας ζωή. Ένα μυθιστόρημα, από αυτά που άνετα είναι η ζωή μας, κι άνετα γίνονται σίριαλ, να το βλέπουμε τα βράδια που δεν έχουμε λεφτά να πάμε για ποτό. Και οι σκηνές, η μία μετά την άλλη αλλάζουν και περιμένουμε εμείς την λύτρωση και λύτρωση τελικά έρχεται(;)- να το διαβάσετε για να δείτε, εγώ δεν σας το λέω.

Με λόγο προσεγμένο και δομή άρτια στήνει μια σύγχρονη ιστορία. Μιλά, απευθείας χωρίς δογματισμούς και μπόλικες δόσεις χιούμορ. Ένα εκτενές χρονογράφημα από αυτά που θα ήθελε ο καθένας να φιλοξενήσει στην εφημερίδα του. Ένα κείμενο, μιας γυναίκας, που δεν πουλάει φούμαρα και έρωτες για να πουλήσει αντίτυπα, μα μια ιστορία που θα ήθελε ,μεν, η καθεμιά να ζήσει, την ζει στο πετσί της, δε, κάθε σαραντάρα παρά που έχει χτίσει μια ζωή με απωθημένα.

Ένα βιβλίο που, προσωπικά, θα κουβαλάω πολύ καιρό μαζί μου. Θα γελάω με τις ατάκες του και θα προσπαθώ να εντοπίσω στην καθημερινότητά μου. Γιατί, κι εγώ Κατερίνα μου, την ίδια απορία έχω. «Πότε θα γίνω….»;