2

Τον Κλέαρχο δεν τον γνωρίζω προσωπικά, μα είναι σαν να τον ξέρω χρόνια. Συνυπάρχουμε κάτω από την ίδια συγγραφική στέγη στο e-charity και είναι από τους ανθρώπους χαμηλών τόνων που ξέρουν να κάνουν φασαρία με την ηρεμία τους. Ο Κλέαρχος, χωρίς την Μαρίνα και καμιά σχέση με τον Κοντό, έχει χιούμορ και εκπέμπει μια αύρα θετική.

Κάποια στιγμή, την προηγούμενη εβδομάδα, έμαθα ότι ο Κλέαρχος Σταματουλάκης θα κυκλοφορήσει ένα «αντιπαραμύθι» και χάρηκα πολύ. Το χιούμορ που απολαμβάνω στην επικοινωνία που έχουμε, θα μεταφερθεί σε ένα βιβλίο που θα αλλάξει την εικόνα μας για μια ιστορία που γνωρίσαμε από τις φασκιές ακόμη. Μας ας τα πει καλύτερα ο ίδιος.

1

1.       Κλέαρχε, εκδικείται η ωραία κοιμωμένη;

Η Ωραία Κοιμωμένη, κατά κόσμον Αυγή, μπαίνει στην διαδικασία της εκδίκησης. Μαζί με τις φίλες της την Χιονάτη, την Φίτσα, την Έλλα και την Μπελ οργανώνουν ένα σχέδιο εμπνευσμένο από παλιότερες ιστορίες, αλλά και το Cosmopolitan, το οποίο ταιριάζει στις ανάγκες τους και στο οποίο θα τσιμπήσει ο βασιλιάς Φίλιππος. Οπότε μ’ αυτή την έννοια, ναι εκδικείται. Αν πούμε κάτι παραπάνω, θα κάνουμε spoiler και είναι κρίμα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Αυγή θα βρεθεί μπροστά σ’ ένα δίλλημα: εκδικούμαι και μένω στο παρελθόν ή προχωρώ σ’ ένα καινούργιο μέλλον; Γιατί και τα δύο μαζί δεν γίνονται.
2.       Τι θα διαβάσει κανείς στο βιβλίο σου;

Θα διαβάσει ένα εναλλακτικό φινάλε στο κλασσικό παραμύθι η Ωραία Κοιμωμένη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αντιπαραμύθι, το οποίο βασίζεται στην αρχική έκδοση του παραμυθιού σύμφωνα με το οποίο η Αυγή ξυπνάει επειδή γεννάει. Ναι, όλοι καταλάβατε τι έκανε ο πρίγκιπας αντί για το φιλί. Στο βιβλίο μου η Αυγή ξυπνάει 30 χρόνια μετά και έρχεται αντιμέτωπη μ’ ένα ελαφρώς περίπλοκο παρόν. Έχει ένα γιο, οι φίλες τις, μέχρι και η Κοκκινοσκουφίτσα, έγιναν βασίλισσες και ο τότε πρίγκιπας, νυν βασιλιάς, της κατασπαταλάει την περιουσία και κυνηγάει μικρούλες. Έτσι αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Είναι ένα χιουμοριστικό κείμενο με αναφορές στη σύγχρονη pop κουλτούρα- από την Παναγιωτοπούλου μέχρι το Game of Thrones. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το love story μίας και η Αυγή αρχίζει από νωρίς να υποπτεύεται ότι κάτι παίζει με το βασιλιά και αναρωτιέται αν είναι όντως αυτός η μεγάλη της αγάπη. Ε, κάπου εκεί υπάρχει και το μήνυμα για το αν πρέπει να ασχολούμαστε τόσο με το παρελθόν ή αν πρέπει να πηγαίνουμε παρακάτω, στα όμορφα της ζωής.
3.       Πότε θα δούμε το βιβλίο στα ράφια;

Το βιβλίο θα βρίσκεται στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Πάνω στην ώρα για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια…
3

4.       Τι θα ήθελες να ακούσεις από τους αναγνώστες σου;

Ότι γέλασαν διαβάζοντας την ιστορία της Αυγής.  Σίγουρα αυτός ήταν ο βασικός μου στόχος όταν το έγραφα, να κάνω τον αναγνώστη να περάσει καλά.
5.       Ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο για να είναι ένα βιβλίο καλό;

Νομίζω αυτό θα ήθελαν να το ξέρουν όλοι οι συγγραφείς και οι εκδοτικοί για να έχουν μόνο καλά βιβλία. Το όλο θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό. Για μένα καλό βιβλίο είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει να ζήσεις αυτά που ζει και ο ήρωάς του. Να ταυτιστείς μαζί του και να συμπάσχεις. Η ιστορία μπορεί να είναι η πιο απλή, ο ήρωας, όμως, είναι αυτός που θα με κάνει να πω ναι, είναι ένα καλό βιβλίο, λυπάμαι που το τελείωσα.
thumbnail

6.       Αν και είναι πολύ νωρίς, ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;

Αρχικά είναι ένα βιβλίο ψυχολογίας, το οποιο ελπίζω να βγει μέσα στη νέα χρονιά, για τα όρια- λατρεμένο θέμα! Στη συνέχεια… έχω ξεκινήσει ένα τελειώς διαφορετικό βιβλίο epic fantasy και στο μυαλό μου υπάρχει και το ενδεχόμενο η Αυγή να φέρει και τις φίλες της στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Και ίσως η Κοιμωμένη  στη… σκηνή;
7.       Πες μου έναν συγγραφέα που θαυμάζεις.
Μόνο έναν ε; Με δυσκολεύεις πολύ. Μεγάλωσα διαβάζοντας Έλενα Ακρίτα- την εκτιμώ και τη θαυμάζω απίστευτα. Τόσο στα παλαιότερα ευθυμογραφήματα, όσο και στα πιο πρόσφατα αστυνομικά. Τα κείμενά της είναι ζωντανά, οι ατάκες της μ’ έχουν κάνει να κλαίω από τα γέλια. Ευρηματική και καυστική, γνωρίζοντας πολύ καλά το μέτρο, όμως.  Από την άλλη δε θα μπορούσα να αφήσω απ’ έξω την Ελένη Δαφνίδη, για τους ίδιους λόγους, (κλάμα στην παραλία το καλοκαίρι- να ‘ναι καλά το γυαλί ηλίου). Μην αρχίσω με  Αγκάθα Κρίστι, Τόλκιν, Ρόουλινκ, Σόφι Κινσέλα…

 

8.       Δώσε μου ένα σχόλιο για το σήμερα.

Μαυρίλα. Πολλή μαυρίλα. Και είναι και δικαιολογημένη. Αλλά το να καθόμαστε και να λέμε «πωπω δες μια μαυρίλα που πλάκωσε» δεν το λες και ιδιαιτέρως χρήσιμο. Ναι, υπάρχει η μαυρίλα. Αλλά έχεις δύο επιλογές: να την αποδεχτείς και να σταματήσεις να γκρινιάζεις ή να προσπαθήσεις να της αλλάξεις το χρώμα- κι ας αποτύχεις. Τουλάχιστον πριν την αποδεχτείς θα πεις ότι προσπάθησες. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις το πρώτο βήμα και σίγουρα δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια. Ας μην βουλιάξουμε στο βόλεμά μας. Ας βγούμε εκεί έξω κι ας κάνουμε πράγματα. Να βάλουμε λίγο χρώμα. Να δούμε τα όμορφα και να γελάσουμε. Αν συμβάλω, έστω και λίγο, σ’ αυτό το γέλιο,  θα είμαι περήφανος.

4

 

9.       Μια ευχή για το μέλλον;
Να υπάρχει περισσότερη δημιουργικότητα που να προσφέρει περισσότερο γέλιο. Όχι το γέλιο που απλώς θα καλύψει το γκρί της ρουτίνας μας, αλλά το γέλιο που θα μας κινητοποιήσει, που θα μας δώσει κουράγιο να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και τα προβλήματά της, βρίσκοντας νέους τρόπους και λύσεις. Έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εμείς το δικό μας μύθο.

Ο Κλέαρχος έχει μια άποψη και την παρουσίαζει με σταθερότητα και τρόπο αφοπλιστικό. Το βιβλίο του πιστεύω θα προφέρει πολλές στιγμές γέλιου και θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και τροφή για σκέψη. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, να κατανοήσουμε την εκδίκηση της Ωραίας Κοιμωμένης. Και, γιατί όχι, να πάρουμε παράδειγμα και για την δική μας «κοιμισμένη» ζωή!