Έχουμε συνηθίσει να χωρίζουμε τα βιβλία σε κατηγορίες. Άλλο για τον χειμώνα, άλλο για το καλοκαίρι. Άλλο ανάλαφρο και άλλο βαρύ- εδώ μπορεί να υπάρχει μια βάση , αλλά και πάλι είναι τελείως υποκειμενική. Άλλο για άντρες κι άλλο για γυναίκες- εδώ κι αν δεν υπάρχει βάση.  Και κάπως έτσι, καταλήγουμε ότι γενικά υπάρχουν βιβλία για όλους και για όλες, για κάθε στιγμή και κάθε διάθεση.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και αυτό της Μαρίας Ρουσάκη. Μια οικογένεια, από τις κλασσικές-αγίες-ελληνικές, με προσφυγικό υπόβαθρο και όλες τις ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν. Μυστικά και εξωσυζυγικές σχέσεις, ενδοοικογενειακή βία και δεσποτικές φιγούρες καταφέρνουν να δώσουν το στίγμα τους στις σελίδες που εκτυλίσσονται οι παράλληλες, μα άρρηκτα συνδεδεμένες ιστορίες που μας περιγράφει η συγγραφέας.

Η Μαρία Ρουσάκη στήνει τα βιβλίο της με συνέπεια που παραξενεύει και τον πιο έμπειρο αναγνώστη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αφηγήσεις που καλύπτουν διάφορες οπτικές της ιστορίας που πραγματεύεται το βιβλίο. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, αναφέρω την συνέπεια, γιατί πολύ γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι αυτές οι παράλληλες αφηγήσεις δίδονται σε διαδοχικά κεφάλαια και σχεδόν ισομερώς αναλύονται χτίζοντας σταθερά και σε καίριες βάσεις την ιστορία, οδηγώντας μας στο τέλος αυτής.

Η γλώσσα είναι απλή και, ευτυχώς, απουσιάζει το ιδίωμα. Πολλές φορές, οι συγγραφείς για να δείξουν το εύρος της έρευνας τους πριν γράψουν ένα βιβλίο, καταλήγουν να γράφουν και να γράφουν σε μια διάλεκτο δυσνόητη για το μεγαλύτερο μέρος τν αναγνωστών, που είναι αναγκασμένοι να ανατρέχουν στο γλωσσάριο για να μπορέσουν να καταλάβουν τα όσα έχουν γραφθεί και, κατά συνέπεια, χάνουν τον ειρμό τους. «Η νύχτα της Κασσιανής» είναι αποκλειστικά γραμμένη στην Νέα Ελληνική και όλα τα γεγονότα δίνονται με τρόπο τέτοιο, ώστε να γίνονται κατανοητά με τον πιο εύκολο τρόπο.

Δεν θα σας πω αν θα σας αρέσει ή όχι το βιβλίο. Τα σίγουρο είναι ότι δεν θα σας απογοητεύσει. Θα σας κρατήσει συντροφιά και θα απολαύσετε την ανάγνωσή του, που αυτό είναι το σημαντικότερο. Αφεθείτε στις σελίδες του και γνωρίστε την Κασσιανή.