12736100_1133129550054029_1971718155_n

Η αγάπη μου για την αστυνομική λογοτεχνία μετρά πολλούς χρόνους κι απίστευτες μπόρες. Από αυτές τις λογοτεχνικές που έρχονται και δύσκολα φεύγουν. Που προκαλούν μια μουνταμάρα, σαν αυτή που υπάρχει πάνω από το Έρεμπρο.

Και τώρα που σας έδωσα το πρώτο στοιχείο, ας κάνω τα πράγματα πιο ξεκάθαρα. Γνώρισα πρόσφατα την πένα του Βαγγέλη και την λάτρεψα. Από την πρώτη στιγμή, χάθηκα στις σελιδες του και αφέθηκα σε ένα ταξίδι από τα λίγα. Κι είναι η γραφή του βάλσαμο. Μέχρι τώρα, που έγραψε την “Σκιά” και φοβάμαι πλέον να ανασάνω και προσέχω τα τζάμια για λασπωμένα σημάδια. Αλλά, ας μας τα πει καλύτερα ο ίδιος.

605490

Βαγγέλη τι είναι για εσένα «Η Σκιά»;
Είναι η σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, η οποία -κατά τον Καρλ Γιουνγκ- κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο. Φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο φανερώνεται η σκιά του καθενός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι περισσότεροι από εμάς την κρατάμε αλυσοδεμένη μέσα μας. Ωστόσο, μερικές φορές η σκιά καταπίνει τον άνθρωπο και αποκτά δική της ζωή. Με ενδιαφέρει να εξετάζω και τις δύο αυτές περιπτώσεις.

Τι θα διαβάσουν οι αναγνώστες στο βιβλίο σου;
Θα βρουν πολλά βιβλία ενσωματωμένα σε ένα: κάποιοι θα διαβάσουν ένα αστυνομικό θρίλερ με μπόλικο σασπένς. Άλλοι θα διαβάσουν ένα μυθιστόρημα με μπόλικες αναφορές στην αγαπημένη τους μουσική. Ή ένα ψυχογράφημα καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ασυνήθιστες καταστάσεις. Ή και… μία ιστορία αγάπης. Κανείς τους δεν θα έχει κάνει λάθος.

«Η Σκιά» βγάζει κάτι νταρκ. Πώς αποφάσισες να στραφείς σε αυτό το μυστικιστικό μοτίβο;
Μου αρέσει να πειραματίζομαι με νέα μοτίβα στα βιβλία μου, ώστε να μη βαριέμαι εγώ, ούτε οι αναγνώστες. Η υπόθεση που διάλεξα να αφηγηθώ είναι εκ φύσεως σκοτεινή, οπότε και η αντίστοιχη ατμόσφαιρα ήρθε και έδεσε με όμορφο και αρμονικό τρόπο.

Βαγγέλη, τι θα ήθελες να σου πει κάποιος που διαβάζει τα βιβλία σου;
Το ιδανικό θα ήταν το εξής: «Βαγγέλη, καλησπέρα, λέγομαι David Fincher και θα ήθελα να γυρίσουμε τη Σκιά σε ταινία. Ναι, έχουμε τον Eric Bana για το ρόλο του Άντερς και θα γράψεις το σενάριο μαζί με τον Steven Zaillian», αλλά επειδή αυτό το κόβω λιγάκι δύσκολο, ένα «ευχαριστώ για τις υπέροχες ώρες που μου προσέφερε το βιβλίο» θα ήταν πιο ρεαλιστικό.

12735607_1133129736720677_1770364697_n

Έχεις αποκτήσει φανατικό κοινό. Πότε να περιμένουμε το επόμενο;
Λογικά σε ένα χρόνο -είναι ήδη έτοιμο (για να μην… αγωνιάτε) και μέχρι τον Σεπτέμβρη λογικά θα έχω ολοκληρώσει και το μεθεπόμενο. Έχουμε πρόγραμμα!

Πες μου το πρόγραμμα των παρουσιάσεων σου!
Τρίβω τα χέρια μου! Τρίτη 22/5 εμφανίζομαι στο Public Σερρών και 23/5 στο Public Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο στις 5 του μήνα κατεβαίνω Κηφισιά, στον Σπόρο και έπειτα, 16/6 εμφανίζομαι στην 32η έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι, 17/6 στην Έκθεση βιβλίου Ηλιούπολης και 20/6 στο 2ο Ηράκλειο φεστιβάλ βιβλίου. Σπεύσατε!

Μια ευχή για το μέλλον;
Θα ευχηθώ έρωτα, υγεία και λεφτά για όλους. Και να περάσει γρήγορα ο καιρός μέχρι την τελευταία σεζόν του Game of Thrones.

Κάπως έτσι είναι κάθε μου κουβέντα με τον Βαγγέλη και πολύ το χαίρομαι. Τον αγαπώ ως συγγραφέα. Τον εκτιμώ ως άνθρωπο. Και περιμένω κάθε φορά την ώρα που θα μου στείλει βιβλίο του για να χαθώ στις αράδες και τις περιπέτειες του Άντερς!