ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνες σπορέλαιο

1 φλιτζάνα ζάχαρη

1 φλιτζάνα μπύρα

7 φλιτζάνες αλεύρι

1 κοφτή κουταλιά κανέλα

½ κουταλιά γαρύφαλλο

2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού σόδα

Αρκετό ξύσμα πορτοκάλι

Τριμμένο καρύδι (για διακόσμηση)

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνες ζάχαρη

2 φλιτζάνες νερό

1 φλιτζάνα μέλι

2 βανίλιες

Μερικές σταγόνες λεμόνι

Διαδικασία

• Σε μια μεγάλη λεκάνη, τοποθετούμε όλα τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται παραπάνω

• Το αλεύρι, μπορούμε να το περάσουμε από κόσκινο, για καλύτερο αποτέλεσμα

• Με το χέρι, πλάθουμε ελαφρά τα υλικά, ώστε να ομογενοποιηθούν και να προκύψει μια μαλακή ζύμη

• Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα της αρεσκείας μας και τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει προηγουμένως λαδόκολλα

• Ψήνουμε για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς

• Μόλις ψηθούν, αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι

• Για το σιρόπι, τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε καλά

• Ενώ βράζουν, ρίχνουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε

• Στο τέλος, ρίχνουμε και μερικές σταγόνες λεμόνι, για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι

• Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι και τα αφήνουμε λίγο να ποτίσουν

• Τοποθετούμε τα μελομακάρονά μας σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι

 

Δοκιμάστε τα! Απλά, δεν υπάρχουν!!!
Καλή επιτυχία!
Έλενα