Καθημερινά διαβάζω και συζητώ με ανθρώπους του φιλοζωικού κόσμου, την τάση να επιλέγουν οι άνθρωποι κουτάβια για υιοθεσία, με το σκεπτικό «θα μπορέσει να με μάθει, θα μπορέσω να του μάθω ό, τι θέλω, θα μάθει να με ακούει», κλπ.

Όλα τα σκυλιά (και όχι μόνον) μαθαίνουν σε όλες τις ηλικίες.

Ποιός είπε πως ένας σκύλος π.χ. 3, 4, 5 ή και 8 ετών, δεν μαθαίνει;

Αρκεί να θέλεις εσύ, που τον επιλέγεις να γίνει το παρεάκι σου, να τον βοηθήσεις να μάθει και να προσαρμοστεί.

Επιλέγουν οι περισσότεροι το κουτάβι σαν την «εύκολη λύση», ότι δηλ. θα μάθει εύκολα. Όταν όμως, το παίρνετε σπίτι σας, αρχίζουν τα δύσκολα.

Πολύ σφουγγάρισμα,

• εκμάθηση τουαλέτας,

• δάγκωμα, λόγω αλλαγής δοντιών,

• στρες αποχωρισμού,

είναι μερικά από τα θέματα που αντιμετωπίζουν όσοι υιοθετούν ένα κουτάβι και φυσικά, πολύ γρήγορα, επιλέγουν, για άλλη μια φορά, την εύκολη λύση – να το επιστρέψουν, να το πετάξουν στο δρόμο, να το δώσουν κάπου αλλού, κλπ.

Προσωπικά, έχοντας φιλοξενήσει και μεγαλώσει πολλά μωρά, γατιά και σκυλιά, αλλά και ενήλικα ζώα, με κλειστά μάτια θα επέλεγα ένα ενήλικο ζώο από ένα μωρό. Ναι, να πάρω ένα μωρό, να το βοηθήσω να ξεπεταχτεί, να μάθει τα βασικά και να βρει ένα σπιτάκι. Ακόμη κι έτσι όμως, όποιος το πάρει, «κλωτσάει» και παραπονιέται.

Έχοντας μια μεγάλη 4ποδη οικογένεια, σκυλιά και γατιά, επέλεξα τελευταία, να προστεθεί σε αυτήν, ένα 10χρονο σκυλάκι, που βρέθηκε στο δρόμο πεταμένο.

Δεν το μετανιώνω καθόλου. Αντιθέτως, το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους.

Βέβαια, σε τέτοιες περιπτώσεις ηλικιωμένων ζώων, έχουμε να κάνουμε, πολλές φορές και με θέματα υγείας, άρα και εκεί, θέλει να το σκεφτούμε.

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ να επιλέξετε να κάνετε μέλος της οικογένειάς σας ένα ενήλικο ζώο.

ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα το μετανιώσετε.

Αν πάλι, δεν έχετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τη διάθεση να ασχοληθείτε με ένα ζώο, τότε ούτε ενήλικο, ούτε ηλικιωμένο, ούτε μωρό είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Καλύτερα να τα καμαρώνετε στην τηλεόραση και τα βιβλία με εικόνες ζώων.

Κατερίνα Χατζηγιάννη
Θετική εκπαιδεύτρια ζώων