img_7875n

Ήταν καλοκαίρι όταν είδα ένα βιβλίο στην αρχική μου να σουλατσάρει και να το συζητάνε πολλοί. Το εξώφυλλο, με κέρδισε, γιατί μου έφερνε αναμνήσεις από ένα άλλο πολύ αγαπημένο μου βιβλίο, αυτό του γνωστού παραμυθά Εξυπερύ. Μα σύντομα κατάλαβα. Ότι η πένα αυτή, έχει μεν επηρεαστεί από αναγνώσματα, χαράζει, όμως, την δική της πορεία στον κόσμο της γραφής.

Πίσω από το «Γιατί να ονειρευτώ;» κρύβεται ο Αναστάσης. Ένας νέος. Πολύ νέος. Με μεράκι κι όρεξη. Με παιδεία. Ευγενικός και πρόθυμος. Από τους ανθρώπους που ζούνε στην άλλη άκρη, και συνάμα δίπλα σου. Κι από αυτούς που δεν λένε ούτε ένα όχι. Αυτό το όχι που δεν είπε, στάθηκε αφορμή για την παρακάτω ανάκριση.

image001

1.       Αναστάση, γιατί να ονειρευτεί κανείς;

Γιατί τα όνειρα είναι πηγή ζωής. Μόνο αυτός που ονειρεύεται ζει πραγματικά. Πιστεύω ακόμα πως μέσω των ονείρων είναι που μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα όπως την επιθυμούμε.

2.       Πώς βλέπεις την συγγραφή ενός βιβλίου;

Σαν ένα μαγικό ταξίδι. Ένα ταξίδι που καλό είναι να ξεκινάει χωρίς κανένα προγραμματισμό και με πυξίδα χαλασμένη. Για να το ζήσεις όπως πρέπει, χρειάζεται να το αφήσεις να σε παρασύρει σε κάθε μακρινή γωνιά του κόσμου που προσπαθείς να δημιουργήσεις. Είναι ταυτόχρονα μια δύσκολη αλλά εξαιρετικά υπέροχη και μαγική εμπειρία. Θέλει χρόνο και κόπο. Αλλά ποτέ μου δεν θα ξεχάσω την στιγμή που πήρα στα χέρια μου το πρώτο αντίτυπο του « Γιατί να ονειρευτώ; » . Αυτό το αίσθημα που μου δημιούργησε νομίζω πως δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο και πως δύσκολα μπορεί κάποιος να το περιγράψει.

3.       Τι πιστεύεις για την λογοτεχνία στις μέρες μας;

Θεωρώ πως έχουμε αξιόλογα άτομα που έχουν πάρα πολλές δυνατότητες. Συχνά ακούω πως πλέον έχει περάσει η περίοδος όπου άνθιζε η λογοτεχνία. Η λογοτεχνία για μένα πάντα άνθιζε και θα συνεχίσει να ανθίζει όσο και αν φαινομενικά τείνει να κυριαρχήσει μια διαφορετικού τύπου κουλτούρα. Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν το να γράφουν και να διαβάζουν. Ζούμε όμως σίγουρα σε μια εποχή όπου ολοένα και λιγότεροι νέοι διαβάζουν. Αν προσθέσουμε στο περιορισμένο αγοραστικό κοινό και την οικονομική κρίση με το αντίκτυπο της στους εκδοτικούς οίκους τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Όμως παρόλα αυτά πιστεύω πως η λογοτεχνία θα ξαναβρεί την θέση της στις καρδιές των ανθρώπων. Είναι βασικό το να συνεχίσουν οι νέοι άνθρωποι να γράφουν και να πιστεύουν στις δυνατότητες τους ώστε να υπάρχει μια συνεχής δημιουργία έργων.

picsart_12-29-10-17-10

4.       Γιατί διάλεξες να γράψεις ένα βιβλίο σχετικό με το όνειρο;

Γιατί απλά κοιτάζοντας λίγο την κοινωνία μας συνειδητοποίησα πως τα όνειρα είναι που μας λείπουν και το πάθος για ζωή. Αυτά είναι που έχουμε ανάγκη να θυμηθούμε. Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή που νομίζω πως μόνο τα όνειρα μας μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε το φως. Τα όνειρα είναι πανάκεια. Κάθε δυσκολία μπορεί να ξεπεραστεί με πίστη και όρεξη για δουλειά. Πρέπει πρώτα να ονειρευτούμε κάτι για να το πετύχουμε.

5.       Εφηβικό βιβλίο ή παραμύθι;

Ούτε το ένα ούτε το άλλο νομίζω. Ένα βιβλίο που προσπαθεί ανεξαρτήτως συγκεκριμένου κοινού να αγγίξει ανθρώπινες ψυχές και να κάνει ανθρώπους να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο γεμάτο φως και αγάπη.

6.       Πώς αντέδρασε το κοινό σε σχέση με το βιβλίο και ποια τα σχόλια που λαμβάνεις;

Το κοινό γενικά αντέδρασε πάρα πολύ θετικά στην πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια. Έχω λάβει πάρα πολύ καλά σχόλια μέχρι στιγμής από αρκετά άτομα κάτι που με συγκινεί ιδιαιτέρως. Ένα από τα σχόλια που με άγγιξαν πάρα πολύ ήταν : «Σ ευχαριστώ πολύ γιατί φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του βιβλίου σου ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπο μου και μια επιθυμία για να ζήσω πραγματικά τα όνειρα μου.» Νιώθω πως ο στόχος μου έχει επιτευχθεί μόνο και μόνο με την ικανοποίηση αυτού του ενός ατόμου.

7.       Αν σε ρωτήσει κανείς τι χρειάζεται για να γράψει, τι θα του απαντούσες;

Πάθος φυσικά ! Αυτό το αίσθημα που καταλαμβάνει τον άνθρωπο και του δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσει από το τίποτα τα πάντα.

picsart_12-29-10-15-43

8.       Από πού επηρεάστηκες για να γράψεις;

Νομίζω για να γράψεις δεν χρειάζεται να λάβεις καμιά ιδιαίτερη επιρροή . Μια μέρα ξυπνάς και έχεις ανάγκη να μιλήσεις, να εκφράσεις τα όσα σκέφτεσαι και νιώθεις. Κοιτάς γύρω σου και είτε δεν βλέπεις κανέναν είτε κανένας δεν είναι πρόθυμος να σε ακούσει. Τότε αρχίζεις να γράφεις… Γράφω γιατί θέλω απλά να μιλήσω.

9.       Τι θέση έχει στην δική σου ζωή το όνειρο;

Κεντρική. Είναι δύσκολο το να ονειρεύεσαι. Χρειάζεται δύναμη και μεγάλη προσπάθεια. Όταν οι άλλοι σε αποθαρρύνουν, όταν ο ίδιος φοβάσαι και θέλεις να τα παρατήσεις… Τότε είναι που πρέπει να σταθείς στα πόδια σου, να κοιτάξεις τα αστέρια και να πεις πως ναι εγώ με τα όνειρα μου θα καταφέρω να φτάσω εκεί που θέλω. Είμαι ένας ονειροπόλος και δεν με ενοχλεί καθόλου. Πιστεύω γιατί θέλω να πιστεύω. Άλλωστε όταν πιστεύεις πάντοτε τα καταφέρνεις.

10.   Λυών ή Κύπρος;

Αδύνατον να επιλέξω. Οι άνθρωποι δεν έχουν γεννηθεί για να έχουν σταθερές, κάθετες  απόψεις και να κάνουν επιλογές που θα ακολουθήσουν ολόκληρη την ζωή τους. Κάθε περίοδο της ζωής μας πρέπει να την ζούμε και να αντιλαμβανόμαστε την μοναδικότητα της. Μαθαίνω πολλά πράγματα τώρα στη Γαλλία. Όπως έμαθα και πολλά πράγματα στην Κύπρο. Τα βιώματα στην Κύπρο με έκαναν αυτόν που είμαι σήμερα. Οι εμπειρίες που βιώνω τώρα στην Λυών έρχονται να με βοηθήσουν στο να εξελίξω, να προσθέσω και να ανακαλύψω ακόμα περισσότερα στοιχεία αυτού του ατόμου που κάποτε θα γίνω.

11.   Γιατί να διαβάσει κανείς το βιβλίο σου;

Γιατί απλά θέλει να ταξιδέψει κάπου μαγικά. Σε μια χώρα όπου μπορεί να βρει την θέση του και να δει τον εαυτό του να θριαμβεύει με σύμμαχο του τα όνειρα του. Όλοι μας νομίζω μπορούμε να βρούμε στον πρωταγωνιστή του βιβλίου, Αγαθούλη, στοιχεία του χαρακτήρα μας. Αγωνίζεται όπως όλοι μας άλλωστε ώστε να βρει τον δρόμο του και να ζήσει τα όνειρα του.

picsart_11-06-11-50-56

12.   Ένα σχόλιο για το σήμερα;

Υπέροχο και άξιο απόλαυσης. Αυτό είναι που ξεχνούμε και προσπερνούμε καθημερινά.  Μπορούμε να μιλήσουμε για οικονομική κρίση, μεταναστευτικό και πολέμους… Αλλά θα χάσουμε το ουσιώδες. Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ο τρόπος που τα αντιλαμβανόμαστε είναι που θα μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις και να μάθουμε να χαμογελάμε ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

13.   Μια ευχή για το μέλλον;

Μακάρι να καταφέρει ο κάθε ένας από μας να ονειρεύεται ακόμα περισσότερο και να αγωνίζεται για να ζήσει τη ζωή του όπως πραγματικά επιθυμεί. Ας σταματήσουμε την μεμψιμοιρία και ας δούμε το τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν τόσο στην κοινωνία μας όσο και στον ίδιο τον εαυτό μας. Κυρίως στον εαυτό μας. Γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα. Αν νιώθουμε ωραία με το ποιοι είμαστε τότε είναι που αυτό θα βγει προς τα έξω και ως μέλη ενός συνόλου θα επηρεάσουμε με τον δικό μας τρόπο και το γενικότερο αυτό σύνολο.

 

Και κάπως έτσι το παρόν κείμενο κλείνει. Με χαμόγελο και αφορμή για να ταξιδέψουμε στο όνειρο. Να ανοίξουμε πανιά, να καλέσουμε άνεμο ούριο, και να ξεκινήσουμε στην αναζήτηση νέας στεριάς. Ίσως δίπλα σε έναν Αγαθούλη. Ίσως πάλι, πλάι στον Αυγερινό. Σίγουρα με την πένα του Αναστάση. Και με την ελπίδα, να δούμε σύντομα κι άλλα βιβλία τέτοιου μεγαλείου.