ΥΛΙΚΑ

300 γραμμ. αμπελόφυλλα

2-3 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

1 φλιτζανάκι του καφέ ή 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

1 ματσάκι άνηθο

Μισό ματσάκι δυόσμο

Αλάτι

Πιπέρι

2 φλιτζάνια νερό

2 φλιτζάνια ρύζι, τύπου Καρολίνα

1 ½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 λεμόνια

Διαδικασία

• Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και αφαιρούμε τα κοτσάνια

• Στη συνέχεια, τα ζεματάμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε

• Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια, για να μαραθούν

• Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τον χυμό 1 λεμονιού και τα αφήνουμε 2 λεπτά

• Από το παραπάνω μείγμα, βάζουμε μια κουταλιά με ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε αμπελόφυλλο και τα τυλίγουμε ένα-ένα.

Tip για το τύλιγμα: Η γυαλιστερή του πλευρά να είναι προς τα έξω. Διπλώνουμε πρώτα τις 2 άκρες προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγουμε τα ντολμαδάκια σαν τσιγάρο

• Στην κατσαρόλα ή τη γάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε, στρώνουμε στον πάτο μερικά αμπελόφυλλα και αραδιάζουμε στη συνέχεια ένα ένα τα ντολμαδάκια σε σειρές

• Έπειτα, ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ λάδι

• Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα βαρύ πιάτο, που να χωράει στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το βραστό νερό και το χυμό από 1 λεμόνι

• Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά (180 0C) για περίπου 30-35 λεπτά

Καλή επιτυχία!
Η μαμά της παρέας