Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα αγαπημένα μας σκυλιά έχουν έναν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους. Ίσως μερικοί από εσάς να έχετε ακουστά τα λεγόμενα «Σήματα Ηρεμίας». Αυτά τα σήματα λοιπόν, αποτελούν την γλώσσα σώματος του σκύλου σας και χρησιμοποιούνται από τα σκυλιά με σκοπό να ηρεμήσουν μια κατάσταση η οποία μπορεί να εξελιχτεί σε διαμάχη, να κατευνάσει μια ένταση που έχει δημιουργηθεί, να απομακρύνει κάποια ενδεχόμενη απειλή.. Η σκυλίσια αυτή γλώσσα αποτελείται από μια μεγάλη ποικιλία σημάτων που αφορούν το σώμα, το πρόσωπο, τα αυτιά, την ουρά και γενικά την έκφραση και την κίνηση.

Πιστεύω πως πολλοί από εσάς, μια ή περισσότερες φορές, έχετε επιστρέψει σπίτι σας και ο σκύλος σας έχει φάει τον μισό καναπέ, έχει καταστρέψει το αγαπημένο σας ζευγάρι παπουτσιών και έχει λερώσει το ολοκαίνουργιο χαλί σας. Προσπαθείτε να συγκρατήσετε την οργή σας μα δεν τα καταφέρνετε. Αρχίζετε και φωνάζετε στο σκύλο σας κατηγορώντας τον και λέγοντας ότι ήταν κακό σκυλί. Αυτός απαντάει με το να στρίβει το κεφάλι του στο πλάι, να γλύφει την μύτη του ή και να χασμουριέται.. Αυτό που προσπαθεί να σας πει είναι να ηρεμήσετε και να σταματήσετε να φωνάζετε. Όλα τα σκυλιά θέλουν να ζουν σε ένα ήρεμο και αρμονικό περιβάλλον και όχι σε ένα σπίτι με φωνές και εντάσεις. Όταν όμως τύχει να βρεθούν σε μια δυσάρεστη κατάσταση, προσπαθούν με το δικό τους τρόπο επικοινωνίας να μας πουν ότι τους ενοχλεί. Δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν οτι εμείς αδυνατούμε πολλές φορές να κατανοήσουμε την γλώσσα τους.

Ποια είναι λοιπόν τα πιο συνηθισμένα και γνωστά Σήματα Ηρεμίας;

1. Στρίψιμο του κεφαλιού

Αυτό το σήμα ενδέχεται να το δούμε σε έναν σκύλο που αισθάνεται περιορισμένος επειδή κάποιος τον αγκαλιάζει ,τον σηκώνει ψηλά ή όταν σκύβει από πάνω του και τον κοιτά κατάματα.

2. Γλείψιμο μύτης

Ένα τέτοιου είδους μήνυμα ίσως είναι λίγο δύσκολο να το διακρίνετε μιας και γίνεται μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Παρόλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να το πετύχετε αν κοιτάτε ήδη τον σκύλο την ώρα που το κάνει. Μπορείτε να το παρατηρήσετε την ώρα που φωτογραφίζετε τον σκύλο σας καθώς και σε συνδυασμό με το στρίψιμο του κεφαλιού στο πλάι.

3. Πάγωμα

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι όταν το σκυλί σας συναντάει ένα άλλο κατά τη διάρκεια της βόλτας, σταματάει και μένει ακίνητο μέχρις ώτου να το μυρίσει το άλλο σκυλί. Αυτό μας δείχνει έναν ήρεμο τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο σκυλιά.

4.Χασμουρητό

Ναι, τα σκυλιά δεν χασμουριούνται μόνο όταν νυστάζουν. Στην ουσία, χρησιμοποιούν το χασμουρητό πιο πολύ ώστε να ηρεμήσουν κάτι είτε αυτό είναι ο εαυτός τους, είτε είναι οι ιδιοκτήτες τους, είτε είναι μια γενικότερη κατάσταση. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο σήμα όταν έχει ακούσει την μαγική λέξη «βόλτα» και είναι πολύ ενθουσιασμένος. Επίσης, όταν υπάρχει φασαρία μες το σπίτι ή καυγαδίζετε με κάποιον, ο σκύλος στρεσάρεται και προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα μέσω του χασμουρητού.

Μερικά ακόμα σήματα ηρεμίας είναι: Μύρισμα εδάφους, ανοιγοκλείσιμο ματιών, υπόκλιση, αργή κίνηση, το να κάτσει, το να ξαπλώσει κ.α.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα περισσότερα απο τα σήματα ηρεμίας (30 περίπου) μπορείτε να τα εφαρμόσετε και εσείς στο σκύλο σας και να είστε σίγουροι πως θα εκπλαγείτε απο το πόσο μπορούν να βοηθήσουν.

Αυτό που θα ήθελα να αναφέρω όμως είναι πως εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να ενδιαφερθούμε, να μάθουμε και να κατανοήσουμε την γλώσσα του σώματος των σκύλων και να τους συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Οι σκύλοι ποτέ δε ψάχνουν για μπελάδες, αυτό που θέλουν μόνο είναι αγάπη, ηρεμία και γαλήνη στην καθημερινότητα τους και στην επαφή τους με κάθε πλάσμα που συναντάνε.

Τα Σήματα Ηρεμίας λοιπόν έχουν σκοπό να καταπραΰνουν το στρες, τον θυμό καθώς και να αποφεύγουν τυχόν συγκρούσεις. Αυτή είναι η γλώσσα επικοινωνίας των αγαπημένων μας φίλων και εμείς οφείλουμε να την παρατηρούμε ώστε να είμαστε σε θέση να μπούμε για λίγο στο δικό τους μαγικό κόσμο.

Προτεινόμενο βιβλίο: «Μιλώντας με τον σκύλο σας Σήματα Ηρεμίας» Turid Rugaas

Εκδόσεις StarDogs

Προς κοινοποίηση

Άρτεμις Γουργούλη

Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων

Τηλ επικοινωνίας 6948059814

e-mail: artemis.dogtrainer@gmail.com