9786180122893

Τα τελευταία χρόνια με εκπλήσσει η μεταστροφή ορισμένων ανθρώπων. Αλλιώς τους έχω συνηθίσει, αλλιώς τους βλέπω να κινούνται τα τελευταία χρόνια. Μια τέτοια περίπτωση ανθρώπου είναι κι ο Μένιος Σακελλαρόπουλος. Το ήξερα στην αθλητική σύνταξη και τα τελευταία χρόνια πέφτουν στα χέρια μου βιβλία λογοτεχνικά, προερχόμενα από την πένα του. Και βιβλία, γεμάτα, όχι μικροδιηγήματα.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και «Ο χορός των συμβόλων». Μια οικογένεια παλεύει με νύχια και με δόντια να παλέψει τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους, μετά τον θάνατο του εργοδότη τους και τις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις που καλούν τους γεννήτορες της οικογένειας να επιδίδονται σε ένα μαραθώνιο εργασιών για να τα βγάλουν πέρα.

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος κατάφερε κάτι αξιοθαύμαστο. Απέταξε την πρότερη γραφή του, που χαρακτηριζόταν από την αμεσότητα του αθλητικού ρεπορτάζ, και μετουσίωσε το τελευταίο του πόνημα σε ένα άκρως λογοτεχνικό έργο. Απέβαλλε το ύφος του αθλητικογράφου, καμία σχέση δεν είχε με την μυθοπλασία και προσέδιδε στα βιβλία του χαρακτηριστικά γελοία, και μειωνόταν η ποιότητά του.

Παράλληλα, κάτι εξίσου σημαντικό είναι ο χειρισμός της γλώσσας. Παρότι, η ιστορία εκτυλίσσεται στην Κρήτη, σκοπίμως ο συγγραφέας έχει περιορίσει την χρήση του τοπικού ιδιώματος, που θα χρειαζόταν την κατάρτιση επιπλέον γλωσσικών αναφορών και παραπομπών που θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο για τους αναγνώστες.

Η σύγχρονη συγγραφική τάση έχει καταφέρει να εδραιωθεί και να κερδίσει σημαντικό έδαφος. Παρά την θεματολογία των βιβλίων, πάντα προσδίδονται κάποια νουάρ στοιχεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών και καταφέρνουν να εξασφαλίσουν την επιτυχία.

«Ο χορός των συμβόλων» είναι ένα βιβλίο εύκολο και ευανάγνωστο. Ο καθένας μπορεί να το διαβάσει και να περάσει χρόνο ξεγνοιασιάς και ηρεμίας. Κι ο Σακελλαρόπουλος, είμαι σίγουρος ότι θα μας απασχολήσει ξανά πολύ σύντομα στο μέλλον. Κι ελπίζω την βελτίωση που παρατηρώ, να την δω σε μεγαλύτερο βαθμό. Και ο λόγος του, να μην μου θυμίζει σε τίποτα, την γνωστή φιγούρα που σχολίαζε παν αθλητικό δρώμενο.

Καλή ανάγνωση!