Είναι γεγονός ότι τα παιδιά λατρεύουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και μπορούν να καθηλωθούν για ώρες ολόκληρες μπροστά σε μια οθόνη. Κατά πόσο όμως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ωφέλιμα για τη διανοητική εξέλιξη του παιδιού; Τελικά συμβάλουν θετικά ή αρνητικά;

Εξαρτάται! Θα έλεγαν οι ειδικοί, αφού τα υπέρ ισοσταθμίζουν τα κατά και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε άλλα θέματα αναφορικά με την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ας δούμε αναλυτικότερα, τι μπορεί να κερδίσει ένα παιδί παίζοντας με video games ή άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Υπέρ

Καταρχήν εξάπτουν την φαντασία και οξύνουν το μυαλό. Το παιδί καλείται να βρει λύσεις σε γρίφους, να ακολουθήσει και να κατανοήσει τους κανόνες του παιχνιδιού, να απομνημονεύσει, οξύνοντας την αντίληψη και την κατανόηση του. Επιπλέον τα εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορούν να αποτελέσουν πηγή πληροφοριών για τον κόσμο, τη φύση και τη κοινωνία. Όλα αυτά γίνονται με διασκεδαστικό τρόπο πάντα έχοντας το μάξιμουμ της προσοχής των παιδιών. Τέλος, στα θετικά θα πρέπει να προστεθούν το πνεύμα συνεργασίας που καλλιεργούν τα ομαδικά παιχνίδια και φυσικά η εξοικείωση με την τεχνολογία που είναι απαραίτητη στις ημέρες μας.

Κατά

Αντίθετα, η υπερβολική ή ανεξέλεγκτη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς: η αντικοινωνικότητα και η βίαιη συμπεριφορά είναι τα πιο κοινά. Ο εθισμός επιπλέον θεωρείται μείζον πρόβλημα, καθώς τα παιδιά μπορούν να εθιστούν εύκολα σε ένα εικονικό κόσμο και να αρχίσουν να δείχνουν αδιαφορία για την πραγματική ζωή. Ακόμη, το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας και η έλλειψη άσκησης φαίνεται να είναι συνδεδεμένο με την ασύμμετρη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Καταλήγοντας λοιπόν, οι ειδικοί δεν συνιστούν την πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλά τη σωστή χρήση τους. Φροντίστε να γνωρίζετε τα παιχνίδια που προτιμούν τα παιδιά σας, να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους και να μην καθηλώνονται παραπάνω από 2 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη. Τέλος, εάν ψάχνετε οικονομικά παιχνίδια, σκεφτείτε την δυνατότητα να εξοικονομήσετε αγοράζοντας παιχνίδια ελαφρώς μεταχειρισμένα, που ίσως να μην είναι η τελευταία έκδοση, αλλά σίγουρα θα είναι πάντα ένα καινούργιο δώρο που τα παιδιά θα εκτιμήσουν!

Δ.Π