Πολλές φορές, πηγαίνοντας σε κάποιο πάρκο ή αλάνα, βλέπω κηδεμόνες σκύλων να συζητούν μεταξύ τους, ενώ τα σκυλιά τους παίζουν κυνηγώντας το ένα το άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν έρχεται η ώρα να φύγουνε για το σπίτι, να τα κυνηγάνε και να τα φωνάζουν για πολύ ώρα, ώσπου τα σκυλιά να ανταποκριθούν στο κάλεσμα τους.

Εδώ, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στα περισσότερα σκυλιά, αρέσει να παίζουν μεταξύ τους, ανάλογα βέβαια και με το χαρακτήρα του κάθε σκύλου, τη φυλή και την ηλικία του.

Όμως με το τα να αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα σκυλιά μας να παίζουν συνέχεια μεταξύ τους στο πάρκο, τα μαθαίνουμε ότι όταν είναι άλλα σκυλιά παρόντα, να μας αγνοούν για να παίξουν. Δεν έχουν μάθει να κάνουν κάτι άλλο, επειδή ο κηδεμόνας τους δεν ασχολείται μαζί τους και δεν τα μαθαίνει, ότι το παιχνίδι με τον ίδιο, είναι πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό, από το παιχνίδι με άλλα σκυλιά.

Με το να παίζετε μαζί με τον σκύλο σας στο πάρκο πριν τον αφήσετε να παίξει με άλλα σκυλιά, του μαθαίνετε ακόμα, ότι μετά το παιχνίδι μαζί σας, θα τον αφήσετε να πάει να κάνει ότι θέλει με τους φίλους του. Καλό είναι να τον φωνάζετε κάποιες φορές, ενώ παίζει με τα σκυλιά, για να παίξει για λίγα δευτερόλεπτα μαζί σας ή να του δώσετε μία νόστιμη λιχουδιά και να τον ξαναφήσετε ελεύθερο. Έτσι του μαθαίνετε ότι δεν τελείωσε η διασκέδαση μαζί σας και ότι το να το φωνάζετε να έρθει, δεν σημαίνει ότι θα τον πάρετε και θα πάτε σπίτι.

Εκτός αυτού, με το να παίζετε παρουσία αντιπερισπασμών, μαθαίνετε στο σκύλο σας να είναι συγκεντρωμένος σε εσάς, ενώ γύρω του υπάρχουν διάφορα ερεθίσματα.

Επιπλέον, ο σκύλος σας γυμνάζεται, κάνει κάτι που του αρέσει, βγάζει την ενέργειά του και δημιουργείται ισχυρός δεσμός μεταξύ σας. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, έναν χαρούμενο και ήρεμο σκύλο που ξέρει ότι από εσάς έρχονται όλα τα καλά και δεν είστε απλά το μέσο μεταφοράς για το πάρκο.

 

Μπαλασόπουλος Χρήστος
Απόφοιτος Fun Dog Trainers Academy