mail3

Την πρώτη φορά που άκουσα την φωνή του Παντελή Κυραμαργιού κατάλαβα ότι η μουσική του και τα τραγούδια του θα με συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμη. Έχει ένα μέταλλο που εύκολα σε κρατάει. Σε δένει στην καρέκλα σου και σε αφήνει να απολαμβάνεις την κάθε νότα, τον κάθε στίχο, το κάθε σκαμπανέβασμα της φωνής και της κιθάρας του.

Από τότε, που πρώτη φορά ακούστηκε στο ραδιόφωνό μου, θέλησα να μιλήσω μαζί του. Να δω πώς σκέφτεται ο άνθρωπος αυτός. Πώς ξεκινάει να τραγουδήσει και τι θέλει να πει με τα τραγούδια του. Και να που μου δόθηκε η ευκαιρία, κι έστω και γραπτά, ήρθα πιο κοντά στο μυαλό ενός εξαιρετικού καλλιτέχνη.

1-      Παντελή, πώς θα ήθελες να συστηθείς στον κόσμο;

Με λένε Παντελή και γράφω τραγούδια. Όποιος ακούσει, έστω και ένα από αυτά, ξέρει κάτι για μένα.

2-        Ακούγοντας τα τραγούδια σου κανείς διακρίνει έναν άρτιο καλλιτέχνη με ταυτότητα. Στην εποχή του εύκολου χρήματος με την μαζική παραγωγή νέων τραγουδιών, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να κρατήσεις αυτή την ταυτότητα;

Είναι γενικά δύσκολο για κάθε άνθρωπο να ακούσει τις μέσα του φωνές. Είναι τόσες πολλές εκείνες που έρχονται από γύρω του που μπερδεύεται. Διδασκόμαστε κανόνες ηθικής και κοινωνικής συμπεριφοράς που μας επιβλήθηκαν από το πρώτο φως. Ακολουθούμε δρόμους ενώ θα έπρεπε να τους ανοίγουμε.

Δεν ξέρω αν έχω βρει μια μουσική ταυτότητα αλλά σίγουρα την ψάχνω. Κι αν καμιά φορά τη βρίσκω αυτό είναι σημάδι να την πετάξω και να ανακαλύψω μια καινούργια. Οι τέχνες έχουν να κάνουν με την ολοένα και βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας.

3-        Ακούμε το «Κάτι γι εσένα». Τι ήταν αυτό το κάτι που σε έκανε να γράψεις το τραγούδι αυτό;

Μου έστειλε τα λόγια ο Σταύρος Σταύρου πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Για μένα ήταν και είναι ακόμα δύσκολο να γράψω μελωδίες που θα ντύσουν έναν στίχο. Έχω μάθει να γράφω πρώτα μουσική και μετά να προσπαθώ να ακούσω τις λέξεις που συλλαβίζουν οι νότες.

Εκείνη τη φορά το αποτέλεσμα μου φάνηκε όμορφο. Το τραγούδι μπήκε στο συρτάρι αλλά ήξερα ότι σύντομα θα το αναζητούσα.

Πριν λίγους μήνες γνώρισα την Αθηνά Κοντοδήμα και συμφωνήσαμε να κάνουμε μαζί κάποιες εμφανίσεις. Σκέφτηκα ότι ένα κοινό τραγούδι θα μας έδενε και θα εδραίωνε τη συνεργασία μας. Τότε το «Κάτι για σένα» βγήκε από το συρτάρι και μιας και η Αθηνά βρήκε μέσα σε αυτό τον εαυτό της το ηχογραφήσαμε.

4-      Σύντομα θα σε δούμε στην Θεσσαλονίκη. Ποια η σχέση σου με την συμπρωτεύουσα;

Παίζουμε στη Θεσσαλονίκη απόψε, Παρασκευή 5 Απριλίου. Έχει κάτι μαγικό αυτή η πόλη. Ανυπομονώ τόσο για το live όσο και για την βόλτα που θα ακολουθήσει από την περιοχή του λιμανιού μέχρι τον Λευκό Πύργο.

5-      Αποκάλυψέ μου ένα μεγάλο σου όνειρο και ένα από τα μελλοντικά σου σχέδια.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδια είναι η κυκλοφορία ενός άλμπουμ με παιδικά τραγούδια σε στίχους της Σταυρούλας Παγώνα, μουσική δική μου και ερμηνείας πολλών τραγουδιστών που αγαπάμε. Ένα όνειρο είναι να γράψω μουσική για κινηματογράφο.

6-      Δώσε μου ένα σχόλιο για το σήμερα.

Είναι μια εποχή που όλοι τρέχουν βιαστικά όμως λίγοι φτάνουν στον προορισμό τους γιατί λίγοι έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι πληροφορίες που δεχόμαστε καθημερινά είναι άπειρες και ο νους ανίκανος να ξεχωρίσει και να αφομοιώσει το καλαίσθητο. Συμβαίνουν υπέροχα πράγματα. Συμβαίνουν και φριχτά. Οφείλουμε να μην είμαστε παρατηρητές. Οφείλουμε να διαλέγουμε πλευρά κάθε μέρα.

7-      Μια ευχή για το μέλλον;

Εύχομαι να βρούμε όλοι την ιδιαιτερότητα που κουβαλάμε μέσα μας και να την καλλιεργήσουμε ώστε να δώσουμε στον κόσμο την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

 

Και ήρθε η ώρα να κλείσουμε την κουβέντα μας αυτή με τον Παντελή. Ξέρετε, είναι από τις λίγες φορές που δεν στεναχωριέμαι. Σε κάθε συνέντευξη είναι τόσα που θέλω να ρωτήσω και πάντα κάτι μου λείπει. Στον Παντελή, όσα λείπουνε σε εμένα, ξέρω ότι θα μας τα προσφέρει απλόχερα στο μέλλον. Με την φωνή και τα τραγούδια του. Με την μουσική του και με τα όσα θα πει. Με την αμεσότητα και την απλότητα που τον χαρακτηρίζουν.