11-2

Τον τελευταίο καιρό, σαν μια έκρηξη έχει φέρει στο προσκήνιο πολλούς νέους μουσικούς. Άλλοι από αυτούς είναι καλοί. Άλλοι, πάλι, λιγότερο καλοί. Μα όλοι τους, με πάθος στηρίζον αυτό που θέλουν να κάνουν.

Ένα τέτοιο πάθος διέκρινα και στην φωνή του Γιώργου Μητρογιαννόπουλου, όταν μου έστειλε τα τραγούδια. Τραγούδια όμορφα. Με φωνή σταθερή. Ο Γιώργος είναι από τους καλούς. Από αυτούς τους τραγουδιστές που κάτι έχουν να πουν. Και τελικά το λένε.

1.       Γιώργο, «Φωνάζει ο νους»;

 

O νους φωνάζει πολλές φορές αλλά το στόμα σιωπά. Μας φωνάζει ο νους, αλλά εμείς προτιμάμε να ελπίζουμε σε αυταπάτες και σε φρούδες ελπίδες. Αν απαλλαγούμε από την ελπίδα, τότε μόνο θα υπάρξει πραγματική ελπίδα. «Φωνάζει ο νους» είναι ο τίτλος του καινούργιου μας δίσκου που κυκλοφόρησε την Άνοιξη από την Modum Records με το ομότιτλο τραγούδι να είναι επηρεασμένο από την Ασκητική του Καζαντζάκη. Η φράση είναι του ίδιου και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του τραγουδιού και κατ’ επέκταση σε όλο το δίσκο.

εξωφυλλο 1280

2.       Τι πρέπει να έχει κανείς στην φαρέτρα του για να είναι καλός μουσικός;

Για να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω. Πιθανόν πολύ μελέτη και πολύ υπομονή, ίσως πολύ μεράκι και επιμονή. Δε ξέρω επειδή δε θεωρώ τον εαυτό μου από τους καλούς μουσικούς με την ευρεία έννοια. Εγώ θα σου μιλήσω για το τι πιστεύω κατά την γνώμη μου, ότι πρέπει να έχει κάποιος για να είναι ευτυχισμένος μουσικός, ευτυχισμένος άνθρωπος. Πρέπει πρώτον να τον γεμίζει αυτό που κάνει και να έχει γύρω του ανθρώπους που τον εμπιστεύονται και τον αγαπούν. Να παραμένει τόσο αληθινός όπως ένιωθε την πρώτη φορά που γέμισε με την μουσική του, να συνεχίζει να καταγράφει αυτά που τον προβληματίζουν, χωρίς να ξεχνά από που ξεκίνησε και που θέλει να πάει. Να συναντά όλο και περισσότερους ανθρώπους στην διαδρομή που αφουγκράζονται αυτά που θέλει να πει και να μοιράζεται απλόχερα και την χαρά και τη λύπη. Την χαρά να κάνει λύπη και τη λύπη χαρά. Να ζει!

 

3.       Τι θες να πεις στον ακροατή με την μουσική σου;

 

Κάθε άνθρωπος πιστεύω ψάχνει να βρει κάποιον τρόπο να εκφράσει τα συναισθήματα του και τους προβληματισμούς του. Εγώ κατάφερα να εκφραστώ και να μεταφέρω αυτές τις σκέψεις μέσα από τα τραγούδια μου. Συνήθως είναι κοινωνικοπολιτικοί προβληματισμοί, παραδείγματος χάριν ο δίσκος »Φωνάζει ο νους» είναι ένας θεματικός δίσκος με επίκεντρο την »ξενιτιά. Η συγκεκριμένη λέξη μπορεί να αποτυπωθεί ερμηνευτικά με δύο τρόπους όπως το σκέφτομαι εγώ. Αρχικά, αφορά την πραγματική ξενιτιά των ανθρώπων που φεύγουν από τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν για λόγους επιβίωσης. Επιπλέον, δεύτερη δική μου ερμηνεία αφορά την εκούσια ξενιτιά του κάθε ανθρώπου προς ένα ελπιδοφόρο αύριο. Αλλά θέλω να μοιραστώ με τους ακροατές και άλλα συναισθήματα μου τα οποία σχετίζονται με την αγάπη τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Η μουσική για μένα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με το κοινό. Εγώ στέλνω το μήνυμα σαν πομπός και ο ακροατής είναι ο τελικός δέκτης που αν θέλει λαμβάνει το μήνυμα.

Λόγια της σιωπής

4.       Πώς βλέπεις την μουσική βιομηχανία της χώρας μας;

 

Στις μέρες μας, κατά την γνώμη μου, δεν υφίσταται πλέον μουσική βιομηχανία όπως πριν κάποιες δεκαετίες. Το περισσότερο βάρος έχει πέσει στον εκάστοτε δημιουργό. Αυτό έχει τα αρνητικά του καθώς πρέπει να φροντίσει μόνος του για την παραγωγή και την προώθηση της δουλειάς του αλλά έχει και τα θετικά του, επειδή μπορεί ανεπηρέαστος να πει και να εκφράσει ακριβώς αυτά που τον προβληματίζουν.
5.       Αν είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά ένα μεγάλο μουσικό, ποιος θα ήθελες να ήταν αυτός;

Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα ήθελα να συναντήσω από κοντά πολλούς σημαντικούς μουσικούς. Όμως όσο περνάνε τα χρόνια νομίζω ότι σιγά, σιγά αρχίζει η απομυθοποίηση και η σκέψη της απογοήτευσης για το τι είχα σχηματίσει με τον νου μου για αυτόν και τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτή η σκέψη με απομακρύνει από την πραγματοποίηση αυτής της επιθυμίας. Θα σου πω όμως ποιον ήθελα να συναντήσω σαν έφηβος, τότε που πρωτοξεκινούσα να ασχολούμαι με την μουσική. Είναι ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος από την εφηβεία μου ήταν ο αγαπημένος μου τραγουδοποιός. Τον θαυμάζω ακόμα και τώρα επειδή πάντα με συνέπεια και υπομονή ετοιμάζει τον επόμενο δίσκο του, καταφέρνοντας να μας ξαφνιάζει, έχοντας πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγών, κρατώντας την απλότητα. Θέλει μεγάλη αγάπη πιστεύω για αυτό που κάνει.

10-22

6.       Μια ευχή για το μέλλον;

 

Η ευχή μου για το μέλλον είναι.. »Αυτό που θέλω να σου πω, το πιο όμορφο ακόμα δε σου το ‘χω πει ακόμα…Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα…» Ελπίζω λοιπόν ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί ενωμένοι να επιδιώξουμε να έρθουν πιο όμορφες μέρες…

Έτσι κλείνουμε την κουβέντα μας με τον Γιώργο. Κι η μουσική του γεμίζει ακόμη το δωμάτιο. Είναι παρήγορο οι νέοι καλλιτέχνες να είναι και έξυπνοι. Να ξέρουν να εκφράζονται. Να υπηρετούν επάξια τον ρόλο τους. Κι όχι απλά να μαγνητοφωνούν τραγούδια και ρίμες.