15970109_10154416670763003_797400831_n

Λίγα λεπτά πριν σε μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων έπεσε έκτακτη είδηση που με κάνει να σκεφτώ την ανθρωπιά και την βλακεία συνάμα που τόσο απλόχερα μοιράζουμε και με τόσο πάθος αυγατίζουμε. Παρακαλώ, οι αρνητικοί να κλείσουν αμέσως το κείμενο, και ζητώ να καταναλωθεί με υπευθυνότητα.

Τρία δευτερόλεπτα. Ίσα για να ακουστεί η ανακοίνωση. Τόσα για να την ακούσουν όσοι έτυχε να προσέχουν τότε. Όχι ότι ήταν μια ανακοίνωση που έπρεπε να ακουστεί. Όχι ότι έπρεπε να ανακοινωθεί αυτό το πράγμα. Αυτονόητο ήταν. Ανθρώπινο τουλάχιστον. Δείγμα του πνεύματος κοινωνικής προσφοράς.

Η ΔΕΗ αποφάσισε να μην προβεί στην διακοπή των συνδέσεων σε ληξιπρόθεσμους οφειλέτες. Αυτό ήταν που ανακοινώθηκε. Αυτό βγήκαν να πούνε. Την ίδια στιγμή που παίζει η διαφήμιση της εταιρίας ηλεκτρικού που δείχνει την διάθεση να σταθεί πλάι στους καταναλωτές. Να είναι δίπλα στα νοικοκυριά.

×ÉÏÍÉÁ ÓÔÏ ÏÄÉÊÏ ÔÌÇÌÁ ËÁÌÉÁ - ÄÏÌÏÊÏÓ

Η χώρα παλεύει να μαζέψει τα κομμάτια της από το πολικό ψύχος. Άνθρωποι άρρωστοι, αποκλεισμένοι, ανήμποροι να αντιδράσουν. Να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν τα σπίτια τους. Καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ζεσταθούν. Να ζήσουν.

Δεν το δέχομαι αγαπητή μου ΔΕΗ. Εσύ πριν λίγους μήνες, με την Ελένη Ράντου μας έλεγες πόσο νοιάζεσαι. Και σήμερα μας κάνεις χάρη για να μην μας κόψεις το ρεύμα; Πόσο κοροϊδία μπορεί να αντέξει κάποιος. Κι η παράταση που δίνεις; Μιας εβδομάδας; Δηλαδή, ακόμη κι αν στις επόμενες μέρες βελτιωθεί ο καιρός, οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν λιγότερες ανάγκες;

690_fe1bc295-afc2-4eac-87fa-aedb0b51efbe

Και τα τραγικά δεν τελειώνουν εδώ. Ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Μετά την ύφεση θα επισκεφθούν για να κρίνουν τις καταστροφές; Τι να κρίνετε κύριε Σκουρλέτη;

Επί τρεις μέρες. Τρεις ολόκληρες μέρες σε Εύβοια και Σκόπελο δεν έχουν ρεύμα. Το χιόνι καλύπτει τα πάντα. Οι άνθρωποι προσπαθούν να ζήσουν. Υπερήλικοι, με προβλήματα υγείας. Χωρίς ρεύμα, κι ας μην το έκοψε η ΔΕΗ. Κι ας μην προσπάθησε δραστικότερα να το επανασυνδέσει.

Κρίνατε τα μέτρα σας επαρκή, κύριε Σκουρλέτη. Δηλαδή, η ανεπάρκειά σας πώς θα ήταν. Δεν καταφέρνετε να κρατήσετε ανοιχτούς δρόμους που δεν έπρεπε να κλείνουν ποτέ- βλέπε Εθνική Οδός. Αφήσατε χωριά να πνιγούν, να βρούνε την άκρη μόνα τους. Και σήμερα βάλατε στο παιχνίδι τον στρατό; Αυτά είναι τα μέτρα σας; Να τοποθετείτε ανειδίκευτα παιδάκια, που πιθανόν να μην έχουν καμία γνώση στην αντιμετώπιση κρίσεων- όπως κι εγώ ο ίδιος αρνούμαι ότι δεν γνωρίζω σχετικά- να βοηθήσουν κόσμο;

kairos

Κι έπειτα γιατί να επισκεφθείτε τους πληγέντες μετά την ύφεση; Τώρα απολαμβάνετε την ζεστασιά. Θα ντυθείτε θα πάρετε τους ακόλουθους και θα περπατήσετε στους δρόμους δείχνοντας προβληματισμένος. Όταν γύρω θα έχουν λιώσει τα πάντα. Όταν ο ήλιος θα έχει επαναφέρει σε ικανοποιητικό επίπεδο την θερμοκρασία.

Ντρέπομαι. Για την νοημοσύνη μου που προσβάλετε σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Δεν ζητώ ελεημοσύνη για κανέναν. Ζητώ τα δίκαια. Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμε χάρη την μη διακοπή ρεύματος, όταν έξω η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη από το μηδέν. Ούτε να τάζουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όταν θα μπορούμε να προσεγγίσουμε χωρίς να ταλαιπωρηθούμε.

Ντρέπομαι. Για τους ανθρώπους που θα δω  να χάνονται.

(To παρόν γράφεται με μεγάλη δυσκολία. Αλλά δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα αυτά που βλέπω)