Το καλοκαίρι φημίζεται για την χαλαρότητα και την ανάγκη των ανθρώπων να γεμίσουν τις ώρες που δεν μένουν αδρανείς με ανάλαφρα θεάματα. Την ανάγκη αυτή έρχονται να καλύψουν τα θερινά φεστιβάλ, που γίνονται κατά τόπους . το παρόν αφιερώνεται στα όμορφα θερινά δρώμενα της Χαλκιδικής.

1. Φεστιβάλ της θάλασσας.

Κάθε καλοκαίρι στην παραθαλάσσια κωμόπολη των Μουδανιών. Σε ένα θέατρο ανοιχτό, με θέα την θάλασσα και το φεγγάρι, τα φώτα του πρώτου ποδιού να φαίνονται, κι ανά τακτά διαστήματα τα πυροτεχνήματα από διάφορες εκδηλώσεις. Στα μέσα του Ιούνη, ανοίγει τις πόρτες του με την καθιερωμένη εκδήλωση για την «Ελπίδα».

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δέχεται όλες τις παραστάσεις και συναυλίες που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τον χειμώνα. Αρχαία δράματα, κωμωδίες , παιδικές παραστάσεις και σχήματα λαϊκά κι έντεχνα.

2. Φεστιβάλ Κασσάνδρας

Στην όμορφη Σίβηρη. Χωριό μικρό του πρώτου Ποδιού, με χαλαρούς ρυθμούς ζωής κι υπέροχους λουκουμάδες στα μικρά ζαχαροπλαστεία. Με ένα θέατρο πέτρινο, μέσα στο δάσος, την μυρωδιά του πεύκου τριγύρω και ελαφρά κύματα αέρα να δροσίζουν τους θεατές ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται με τρόπο τέτοιο, που μοιάζει με αυτό του «Φεστιβάλ Θάλασσας». Δεν είναι, όμως, ακριβώς το ίδιο, αφού κατά την περίοδο διεξαγωγής παρουσιάζονται κι άλλες παραστάσεις.

3. Σάνη Φεστιβάλ

Εδώ τα πράγματα είναι πιο συναυλιακά. Στον διαμορφωμένο οικισμό που προορίζεται για τις διακοπές των επισκεπτών της Χαλκιδικής που θέλουν να περάσουν ποιοτικό χρόνο. Στον όμορφο λόφο με το γρασίδι του.

Το ιδιαίτερο αυτού του Φεστιβάλ είναι οι φιλοξενούμενοί του. Πέραν των Ελλήνων καλλιτεχνών μεγάλοι αστέρες της Ευρωπαϊκές σκηνής καταφθάνουν και χαρίζουν αξέχαστες στιγμές στους θεατές.

4. Φεστιβάλ Βαρβάρας

Το άφησα τελευταίο. Είναι και το πιο ιδιαίτερο από όλα. Σε ένα μικρό χωριό, ανάμεσα στην Χαλκιδική και τον νομό Θεσσαλονίκης. Μέσα στο βουνό και το καταπράσινο δάσος με τις καστανιές και τα πλατάνια. Με θερμοκρασίες κάτι παραπάνω από δροσερές ακόμη και τον Αύγουστο που διοργανώνεται το διήμερο.

Στην αυλή του σχολείου. Με καρέκλες πλαστικές. Ένα πάγκο με μεζέδες κι αναψυκτικά παραπλεύρως και μια σκηνή που δέχεται κάθε χρόνο περί τους έξι καλλιτέχνες. Φέτος είχα την χαρά να παρακολουθήσω την Νατάσα Μποφίλιου με την Βαβέλ της και την Γιώτα Νέγκα. Κι οι δυο μας χάρισαν ένα απίστευτο βράδυ, που όμοιό του δύσκολα θα ξαναζήσουμε.

Σε ένα μέρος που ο τουρισμός κυριαρχεί, ο πολιτισμός συνεχίζει να δείχνει το πρόσωπό του. Τα γεμάτα θέατρα κι οι χιλιάδες θεατές αποδεικνύουν ότι οι διακοπές δεν είναι μόνο θάλασσα και χαλάρωση στα νυχτερινά μαγαζιά, μα και μια ευκαιρία να απολαύσει κανείς τα θεάματα που του προσφέρονται απλόχερα.

Αριστείδης Καρεμφύλλης