Με τον όρο «Στείρωση», ή αλλιώς «Ευνουχισμός για τα αρσενικά ζώα και «Ωοθηκυστερεκτομή» για τα θηλυκά ζώα, εννούμε τη χειρουργική αφαίρεση των όρχεων και της μητρας και των ωοθηκών αντίστοιχα. Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί συνήθως λίγο, απαιτεί όμως την ολιγόωρη παραμονή του ζώου στο νησηλευτήριο.

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν είναι σύμφωνοι με την ιδέα της στείρωσης του ζώου τους, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Όμως υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να στειρώσετε το ζώο σας.

Ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε είτε να συμβάλλετε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων είτε να βοηθήσετε την επίλυσή του.

Μην ξεγελάτε τον εαυτό σας με το να νομίζετε ότι, αν βρείτε σπίτια για όλα τα μωρά που θα γεννήσει το κατοικίδιό σας, δε συμβάλλετε στο πρόβλημα των άστεγων κατοικίδιων. Στην πραγματικότητα, αυτό που καταφέρνετε είναι να χάσουν κάποια πιθανά σπίτια τα άλλα κουτάβια και γατάκια που είναι σε λίστα αναμονής.

Ο αριθμός υπεύθυνων σπιτιών που υπάρχουν και μπορούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζώο δεν είναι μεγάλος και το να βρείτε σπίτι για ένα από τα μωρά του κατοικίδιού σας, αναπόφευκτα καταδικάζει κάποια άλλη γάτα ή σκύλο.

Αν κοιτάξετε σε διάφορες στήλες αγγελιών στη λέξη «κατοικίδια» θα δείτε πόσα πολλά ζώα αναζητούν ένα σπίτι.

Θα βρούνε όλα αυτά σπίτι; Είναι αμφίβολο. Μη συμβάλετε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων. Στειρώστε το κατοικίδιό σας.

Είναι βέβαια κατανοητό πως όταν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει να αποκτήσει απογόνους από το ζώο του, μπορεί πρώτα να τους αποκτήσει και να στειρώσει το ζώο του στη συνέχεια.

Συμβαίνουν αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου μετά τη στείρωση /ευνουχισμό;

Δεν συμβαίνουν αρνητικές αλλαγές στο χαρακτήρα του ζώου. Το ζωάκι σας παραμένει το ίδιο.

Τα κατοικίδια γίνονται γενικά, πιο τρυφερά.

Η διάθεσή τους για παιχνίδι, η φιλικότητα και οι συναναστροφές τους με τους ανθρώπους δεν αλλάζουν.

Τα σκυλιά δε χάνουν τις ιδιότητες τους, πχ κυνήγι.

Το ανεπιθύμητο «καβαλίκευμα» μειώνεται κατά 70% στα στειρωμένα σκυλιά.

Οι σχέσεις μεταξύ των αρσενικών ζώων μπορούν να βελτιωθούν και μειώνονται τα περιστατικά καβγάδων μεταξύ τους.

Εξαφανίζονται αρνητικές συνήθειες του ζώου στο σπίτι, π.χ. όταν το ζωάκι προσπαθεί να μαρκάρει την περιοχή του με ούρα ή σπέρμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της στείρωσης

Αποφεύγεται ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων παθολογικών καταστάσεων, όπως η πυομήτρα, ο καρκίνος της μήτρας και των ωοθηκών, ο καρκίνος των όρχεων, η υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη αδένα.

Μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των μαστών στα θηλυκά ζώα, η εμφάνιση αφροδίσιου μεταδοτικού νεοπλάσματος (καρκίνος των γεννητικών οργάνων που μεταδίδεται με το ζευγάρωμα).

Αποφεύγεται ο υπερπληθυσμός των ζώων και η αύξηση του αριθμού των αδεσπότων ζώων, ειδικά στην περίπτωση που το κατοικίδιό σας έχει τη δυνατότητα να κυκλοφορεί έξω από το σπίτι.

Προλαμβάνεται η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ειδικά όταν το ζώο κυκλοφορεί μόνο του έξω από το σπίτι ή όταν συμβιώνουν αρσενικά και θηλυκά γεννετικώς ακέραια ζώα, μαζί με τις πιθανές αρνητικές συνέπειές της όπως η δυστοκία (αδυναμία εξόδου των εμβρύων από τη μήτρα ή τον κόλπο του ζώου με μοναδική λύση την καισαρική τομή).

Η στείρωση και ο ευνουχισμός αυξάνουν το διάστημα ζωής του κατοικίδιού σας, ενώ παράλληλα, αυξάνουν την ποιότητα της ζωής του.

Τα στειρωμένα ζώα δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να περιπλανώνται προς αναζήτηση συντρόφου για να ζευγαρώσουν. Αυτό κάνει μικρότερη την πιθανότητα να χάσετε το κατοικίδιό σας, που με τη σειρά του, κάνει μικρότερες τις πιθανότητες το κατοικίδιό σας να εμπλακεί σε κάποιον καβγά, να τραυματιστεί ή να πέσει θύμα βιαιότητας, δηλητηρίασης ή τροχαίου ατυχήματος, καταστάσεις που μπορεί να στοιχήσουν τη ζωή του ζώου σας.

Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι συνήθως οριοθετούν (μαρκάρουν) την περιοχή τους ψεκάζοντάς τη με τα ούρα τους. Η οσμή είναι φοβερή. Αν στειρωθούν σε μικρή ηλικία, οι αρσενικοί γάτοι σπάνια αναπτύσσουν αυτή τη συνήθεια, ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία, συνήθως σταματάνε αυτή τη συνήθεια μέσα σε λίγους μήνες αφότου στειρωθούν.

Οι αρσενικοί γάτοι είναι λιγότερο πιθανό να τσακώνονται μεταξύ τους, ενώ αποκτούν ένα πιο υγιές τρίχωμα, καθώς περνάνε περισσότερο χρόνο περιποιούμενοι τον εαυτό τους.

Σε περίπτωση κρυψορχίας (παραμονή του ενός ή και των δύο όρχεων στην κοιλιακή κοιλότητα ή στο βουβωνικό πόρο), η στείρωση επιβάλλεται για να προληφθούν παθολογικές καταστάσεις στο μέλλον (η πιο συχνή είναι ο καρκίνος των όρχεων).

Μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τη στείρωση.

– Μια θηλυκιά γάτα ή σκύλα πρέπει να γεννήσει μια φορά προτού στειρωθεί.

Αυτό είναι τελείως περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ζώων.

– Το ζώο μου πρέπει να ζυγαρώσει τουλάχιστον μία φορά για να αισθανθεί μάνα / πατέρας.

Αυτό δεν ισχύει. Τα ζώα ζυγαρώνουν από ένστικτο για τη διαιώνιση του είδους τους και όχι για ευχαρίστηση ή για κοινωνικούς – προσωπικούς λόγους. Τα θηλυκά έχουν το μητρικό ένστικτο μέχρι να τελειώσει ο θηλασμός των νεογνών και από εκεί κι έπειτα τα αποχωρίζονται και τα αφήνουν να ζήσουν μόνα τους. Τα αρσενικά δεν έχουν καθόλου το πατρικό ένστικτο. Δεν ξέρουν ότι τα μωρά είναι παιδιά τους.

– Είναι αφύσικο να στερώ το κατοικίδό μου την ερωτική ζωή και τον έρωτα.

Όχι! Τα σκυλιά και οι γάτες κάνουν τη διαδικασία του σεξ αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών για τη διαιώνιση του είδους τους και όχι για ευχαρίστηση ή από έρωτα.

– Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία ενός ζώου αφότου στειρωθεί.

Αντίθετα όπως διαβάσατε παραπάνω, υπάρχουν μόνο οφέλη στην υγεία τους.

– Είναι ενάντια στη φύση.

Έχουμε ήδη αλλάξει τη φύση με την εξημέρωση των σκύλων και των γατών και τη μετατροπή τους σε κατοικίδια και πρέπει να αποδεχτούμε την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων και να διαπορούμε τα κατοικίδιά μας υγιή και ασφαλή. Σίγουρα είναι μεγαλύτερο έγκλημα κατά της φύσης το να απομακρύνουμε μωρά γατάκια και κουτάβια που θηλάζουν ακόμη από τις μητέρες τους και να τα πετάμε σαν σκουπίδια στους σκουπιδοντενεκές ή στη θάλασσα.

– Η στείρωση θα γίνει αιτία να παχύνει το κατοικίδιό μου;

Ένα στειρωμένο κατοικίδιο δεν παχαίνει αν δεν τον ταϊζετε υπερβολικά και του παρέχετε καθημερινά άσκηση. Ο μεταβολισμός του ίσως να επιβραδύνει λίγο, όμως, αυτό που χρειάζεται να κάνετε για να το διατηρήσετε υγιές και σε φόρμα είναι να το ταϊζετε μια ισορροπημένη διατροφή και να ασκείται καθημερινά.

– Αν στειρώνουμε όλους τους σκύλους και τις γάτες τότε πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν αυτά τα είδη;

Για τη διαιώνιση των ειδών του σκύλου και της γάτας υπάρχουν παγκοσμίως αναγνωρισμένα εκτροφία για κάθε φυλή («ράτσα») που είναι υπεύθυνα να αναπαράγουν ζώα κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες και σε ειδικές εγκαταστασεις. Επίσης, εκεί τα ζώα επιβλέπονται από κτηνιάτρους, γίνεται «υγιής» αναπαραγωγή και τα κουτάβια διοχετεύονται στην αγορά με συγκεκριμένους όρους. Έτσι δεν πρόκειται να εκλύψουν ποτέ αυτά τα είδη επειδή εσείς θα στειρώσετε το κατοικίδιό σας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για στείρωση;

Τα θηλυκά ζώα συνήθως στειρώνονται μετά τον πρώτο οίστρο, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 8 – 10 μηνών.

Οι αρσενικοί σκύλοι καλό είναι να στειρώνονται στον 1 – 1,5 χρόνο ζωής τους, έτσι ώστε να έχουν αναπτυχθεί επαρκώς.

Οι αρσενικοί γάτοι πρέπει να στειρώνονται στην ηλικία των 8 -10 μηνών.

πηγή: petfriends.gr