Όταν ξεκινάς να γράψεις λογοτεχνία, πρέπει να σκεφτείς πολλά πράγματα παράλληλα. Τι θα γράψεις; Για ποιον θα γράψεις; Ποιος θα το διαβάσει; Αυτός που θα το διαβάσει πώς θα το διαβάσει; Και κυρίως, πώς θα το γράψεις ώστε ο αναγνώστης να το διαβάσει όπως εσύ θέλεις;

Αυτά είναι κάποια βασικά ερωτήματα που επεκτείνονται και καταλήγουν ανησυχίες. Είναι στοιχεία που ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα έχεις εξυπηρετήσει. Που ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα διαχειρίστηκες με τρόπο που να αφήσουν ανεπηρέαστο το συγγραφικό έργο και την εξέλιξη της ιστορίας. Και κάπως έτσι φτάνουμε στο κείμενο του Μάνθου Σκαργιώτη.

Στην Πελοπόννησο κάθε χρόνο καταφθάνουν ορδές λαθρομεταναστών για την εποχιακή εργασία στα χωράφια της περιοχής. Οι «λαθραίοι» αυτοί παραμένουν εκεί μέχρι το πέρας των εργασιών, οπότε και φεύγουν για την Πρωτεύουσα. Σε αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε ένας μεγάλος έρωτας μεταξύ του γιου του κτηματία και της «λαθραίας» που βρέθηκε στην Πελοπόννησο για να εργαστεί. Κι από τότε ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι περιστατικών που θα ταράξουν την τοπική κοινωνία και θα αλλάξουν άρδην τις ζωές όλων.

Ο Μάνθος Σκαργιώτης αριστοτεχνικά έστησε ένα μυθιστόρημα που δύσκολα μπορούμε να το κατατάξουμε σε μια κατηγορία. Η αστυνομική εσάνς, συναντά την ιστορική διήγηση, που αυτομάτως μετατρέπεται σε ημερολογιακή αφήγηση και έμμετρο λόγο. Οι αλλαγές στον τόπο δράσης, αφήνουν τον αναγνώστη έρμαιο ενός αέναου ταξιδιού που σχεδόν με ταχύτητα διακτινισμού τον μεταφέρει, από την Πελοπόννησο στην Νότια Αφρική, στην Αλεξάνδρεια, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και σε καράβια που πλέουν ανά τον κόσμο.

Ο λόγος του Σκαργιώτη είναι προσεγμένος. Εξ αρχής φοβήθηκα πως διαβάζοντας το Ουμπούντου θα ήμουν δέσμιος μιας διαλέκτου που θα με ανάγκαζε να ανατρέχω συνεχώς στο γλωσσάριο. Αντιθέτως, όλα ήταν τόσο οικεία και διαχειρίστηκαν με τρόπο τέτοιο που ο αναγνώστης ελίσσεται μέσα στις σελίδες και καταφέρνει να γίνει μέρος της εξέλιξης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σελιδοποίηση του συγκεκριμένου βιβλίου. Προσεκτικά τοποθετημένα γεγονότα και συμμετρικά δομημένες ιστορίες στοιχειοθετούν τα κεφάλαια που θα δώσουν το πλήρες νόημα του βιβλίου.

Το Ουμπούντου είναι ένα βιβλίο που θα απασχολήσει πολύ κόσμο και για πολύ καιρό. Θα ξυπνήσει μνήμες, θα προβληματίσει και θα θέσει καίρια ερωτήματα για τον τρόπο που έχουν διαρθρωθεί οι κοινωνικές δομές μας. Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά αν θα σας διασκεδάσει, αλλά μπορώ να πω ότι είναι ένα βιβλίο που ο καθένας πρέπει να διαβάσει.