978-618-03-1192-1_1

Τις εκδόσεις Μεταίχμιο τις είχα πάντα σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Κι αυτό, όχι για κάποιον άλλον λόγο, μα γιατί πρώτη φορά που γνώρισα τον αγαπημένο μου λογοτέχνη ήταν υπό τη δική τους στέγη. και τελικά, με τράβηξε όλο το κλίμα που τις συνδέει με τον χώρο των εκδόσεων. Ο απίστευτος και σπάνιος επαγγελματισμός τους. Κι έτσι κάνουμε το βάπτισμα του πυρός στην στήλη αυτή, με το πρώτο αφιέρωμα σε βιβλίο του «Μεταιχμίου». Και ξεκινάμε για το «Πιο μακρύ ταξίδι».

Έχω πρόβλημα με τα βιβλία που μπλέκουν ιστορίες. Ειδικά όταν αυτές είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά συνάμα. Που βάζουν το μυαλό να οργιάσει και στο τέλος μένουν μόνο τα όργια. Οι άλλες, που επαληθεύουν τα όργια μου αρέσουν. Έχουν κάτι το ενδιαφέρον. Και αυτό το ενδιαφέρον, έχει αντίκρισμα. Και η Μαίρη Μαγούλα, το κατάφερε αυτό.

Οι ιστορίες ανθρώπων μιας άλλης εποχής, που έχουν ένα κοινό τόπο δράσης. Όλοι συνδέονται μεταξύ τους, μέσω μιας γειτονιάς, ενός δρόμου, μιας σύμπτωσης ή και κάπου θεϊκού κισμέτ.

Το πιο μακρύ ταξίδι είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο. Δεν κουράζει τον αναγνώστη, αφού δεν αναλώνεται σε περιττά στολίδια και καλολογικά στοιχεία. Δίνει άμεσα τα στοιχεία της πλοκής. Δημιουργεί απορίες. Στήνει ένα σκηνικό δαιδαλώδες. Και μας οδηγεί βαθμιαία στην λύτρωση.  Παράλληλα η εναλλαγή των ιστοριών γίνεται με τρόπο ομαλό και η συγγραφική τεχνική που την στηρίζει καθιστά το πιο μακρύ ταξίδι μια ιδανική επιλογή για τα αναγνώσματα που θα μας χαλαρώσουν.

Μια όμορφη επιλογή και ιδιαίτερη χαρά που το «Μεταίχμιο» θα μας τροφοδοτεί με τέτοιες όμορφες προτάσεις. Κάντε τον κόπο, κι ίσως «Το πιο μακρύ ταξίδι» να είναι ο καθρέφτης της δικής σας πορείας μέσα σε αυτή την ζωή.

Καλή Ανάγνωση