ΥΛΙΚΑ

1 μέτριο λάχανο (περίπου 1.5 κιλό)

200 γραμμ. ρύζι τύπου καρολίνα

1 κιλό κιμάς (500 γραμμ. μοσχαρίσιος-500 γραμμ. χοιρινός)

Μισό φλιτζάνι μαϊντανός ή άνηθος (ψιλοκομμένα)

2-3 κρεμμύδια

Χυμός από 2 λεμόνια

2 κρόκοι αυγών

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 ½ φλιτζάνι λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Διαδικασία

• Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο

• Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε νερό (περίπου μέχρι τη μέση) και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί

• Αφαιρούμε τα σκληρά φύλλα (αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη στρώση)

• Το υπόλοιπα, τα ανοίγουμε ένα-ένα και τα κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να χει ο κάθε ντολμάς

• Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μισό φλιτζάνι λάδι, κατόπιν τον κιμά, τον μαϊντανό ή άνηθο, το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι

• Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο από το λάχανο, βάζουμε λίγη γέμιση και το τυλίγουμε

• Κλείνουμε πρώτα τις 2 άκρες σαν ρολό, έτσι ώστε να μη φεύγει έξω η γέμιση

• Στρώνουμε στο κάτω μέρος μια φαρδιάς κατσαρόλας τα σκληρά φύλλα (που είχαμε αφαιρέσει μετά το βράσιμο, στη αρχή) και βάζουμε επάνω τους ντολμάδες (κυκλικά) σε σειρές

• Τους σκεπάζουμε με μερικά φύλλα (αν έχουν περισσέψει) και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και το 1 φλιτζάνι λάδι

• Βάζουμε πάνω από τους ντολμάδες ένα πιάτο, κλείνουμε το καπάκι και τους αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά με μία ώρα περίπου

• Αν θέλουμε κάνουμε και αβγολέμονο

• Για αυτό, παίρνουμε λίγο ζουμί από το φαγητό και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει καλά 2 μεγάλες κουταλιές κορν φλάουρ, το χυμό λεμονιού, τους 2 κρόκους αυγών, το αλάτι και το πιπέρι

• Αν η σάλτσα μας είναι πηκτή, προσθέτουμε λίγο ζουμί ακόμα

• Βάζουμε σε μια πιατέλα τους ντολμάδες και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα

Σερβίρονται ζεστοί!
 
Καλή επιτυχία!
Η μαμά της παρέας