Ήρθε ο καλοκαίρι! Κι ο ήλιος στην Ελλάδα δυνατός. Πολλοί από μας νιώθουμε το δέρμα μας να αντιδρά πλέον στις ακτίνες του ήλιου. Να μην είναι τόσο ευχάριστη η παρουσία του. Συνήθως αυτή η αντίδραση του δέρματος μεταφράζεται με ερυθρότητα, εξάνθημα ακόμα και οίδημα ή φλύκταινες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

egk 1

Μια τέτοια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα εμφανίζει ανεπιθύμητες ενδείξεις, αμέσως μετά την επαφή του με τον ήλιο ονομάζεται φωτοευαισθησία.

Πολλές τα αίτια που μπορούν να κάνουν ένα δέρμα φωτοευαίσθητο. Ορισμένα από αυτά είναι:

• Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά κ.α)

• Η τοπική εφαρμογή φαρμακευτικών κρεμών (π.χ fenistil)

• Η χρήση αιθέριων ελαίων

• Απορρυπαντικά, αποσμητικά

• Ορισμένα φυτά και φρούτα (κίτρο, μαϊντανός, σέλινο, καρότα και σύκα)

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ εύκολο ένα δέρμα να παρουσιάσει τέτοιου είδους ευαισθησία. Δύο οι τύποι της φωτοευαισθησίας:

• Φωτοαλλεργική

• Φωτοτοξική

Η διαφορά σε αυτούς τους δυο τύπους είναι η ένταση των συμπτωμάτων. Στην φωτοτοξική μορφή το ερύθημα μοιάζει με έγκαυμα, οι φουσκάλες περνάν σε στάδιο φλεγμονής και φυσικά η ενόχληση επιμένει για περισσότερο διάστημα. Το παράδοξο είναι ότι υπάρχει μια πιθανότητα τα συμπτώματα της φωτοαλλεργίας να εμφανιστούν αρκετές ημέρες μετά από την πρώτη επαφή με τον ήλιο.

Η μόνη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Τα συμπτώματα υποχωρούν αμέσως μετά τη χρήση αντιηλιακής προστασίας. Καπέλο και προστατευτικά ρούχα γίνονται επέκταση του χεριού μας ενώ το αντιηλιακό υπάρχει πάντα μέσα στην τσάντα μας!

Συχνή επανάληψη περίπου κάθε μία ώρα! Μετά την έκθεσή μας στον ήλιο χρησιμοποιούμε πάντα καλή ενυδάτωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να χρησιμοποιείτε ιαματικό νερό. Έχει καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Σε έντονη αντίδραση ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει μια αλοιφή με κορτικοστεροειδή για λίγες ημέρες και πιθανών και κάποιο αντιισταμινικό δισκίο το οποίο θα κατευνάσει το αίσθημα της φαγούρας.

Προφυλαχτείτε από τον ήλιο!

Μην εκτίθεστε χωρίς αντιηλιακό! Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι κατεστραμμένο δέρμα!

Γράφει η Παπαβασιλείου Ελένη

Για το

ipareamas