Εδώ και δύο μέρες παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν a bocca aperta! Ο κυβερνοχώρος έχει γεμίσει με αναδημοσιεύσεις ενός βίντεο από την εκπομπή του Λιάγκα, όπου σχολιάζουν με οικτρό και χυδαίο τρόπο την σεξουαλική παρενόχληση μιας φοιτήτριας στο ΑΠΘ, με τους πάντες να ποστάρουν «στάτους επί στάτων», αναλύσεις, βίντεο, άρθρα και ένα σωρό άλλα. Σε μόλις δύο ημέρες η είδηση αυτή έχει γίνει viral και τρέχει με κάτι παραπάνω από χίλια για να μπει στο σπίτι μας.

Σε πρώτη φάση, κατηγορώ το πάνελ της συγκεκριμένης εκπομπής. Δεν θα μπω στην διαδικασία να κρίνω τον Λιάγκα, που τόσα χρόνια απεχθάνομαι. Θα αφήσω τον Παπανώτα στην τύχη του δεύτερου ρόλου πανελίστα που η ποιότητα της δουλειάς του του έχει επιβάλει όλα αυτά τα χρόνια, κι ένα κάρμα τον εκδικείται μέσω αυτής. Την άλλη κοπέλα δεν την ξέρω, μα θεωρώ ότι όντας στα πρώτα της βήματα, είναι θύμα μια λαϊκίστικης νουμεροθηρικής τακτικής που ακολουθεί το κανάλι αυτό. Όσο για την Γκαγκάκη, θα την κρίνω για την συμπεριφορά της αυτή και θα εξαπολύσω μύδρους εναντίον της, μα η τηλεοπτική της προσωπικότητα δεν μπορεί να συνδεθεί με το έργο που η ίδια θα παράξει ως αιρετή, όπως και τόσες άλλες προσωπικότητες ανά τον κόσμο που η καλλιτεχνική τους υπόσταση ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την πολιτική-ουμανιστική τους στάση.

Επιπλέον, θα κατηγορήσω έναν ακόμη άνθρωπο. Τον κύριο –κατ ευφημισμόν- που ανέλαβε από την αίθουσα σύνταξης να μεταδώσει το περιστατικό. Η υποτιθέμενη αμηχανία του ήταν αυτή που ξεκίνησε όλο το σκηνικό που κατέληξε να συζητείται ακόμη κι από εμένα αυτή την στιγμή. Η ηλίθια στάση του κι η άκρως αντιδημοσιογραφική του παρουσίαση του γεγονότος. Ο συγκρητισμός είδησης και σχολίων. Κι ένα σωρό ακόμη, που κι ένας μαθητής τρίτης λυκείου γνωρίζει, μιας κι ήταν από τις βασικές ενότητες που διδαχθήκαμε στην «Έκθεση».

Σε δεύτερη φάση, όμως, θα κατηγορήσω όλους εσάς. Θα σας κατηγορήσω που κάνατε την είδηση viral. Που με την εμμονή σας να πλήξετε ένα κανάλι περιωπής και να αποδείξετε το πόσο σάπιο είναι το προσωπικό που το στελεχώνει, δώσατε βήμα σε ανθρωποειδή να πετάξουν την χολή τους και να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι καυλώνουμε με τις ιστορίες που βλάπτουν άλλους ανθρώπους.

Πέντε ανεγκέφαλοι φέρθηκαν άσχημα ενάντια σε μία κοπέλα που υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Χιλιάδες άνθρωποι στον κυβερνοχώρο κατασπαράζουν λεκτικά τους πέντε αυτούς ανεγκέφαλους. Ζητάνε τα χίλια μύρια. Μιλάνε για ηθική και για αξίες. Μιλούν για παραιτήσεις και καθαιρέσεις. Και… και… και…

Μία ολόκληρη χώρα, έχει καταλήξει να μοιράζει ανενδοίαστα κατάρες και βρισιές. Υποστηρικτές των κινημάτων κατά τις ρητορικής μίσους είναι αυτοί που έχουν ξεσηκώσει την μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων. Μαχητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν στήσει ένα λαϊκό δικαστήριο. Επιβάλουν ποινές, μιλούν για δικαιοσύνη. Μιλούν για προσβολή, την στιγμή που οι ίδιοι έχουν θίξει κάθε πτυχή της προσωπικής και επαγγελματικής πορείας των πέντε αυτών ανεγκέφαλων δημοσιογράφων που σε μια νουμεροθηρική τους προσπάθεια πήραν στην πλάκα ένα σοβαρότατο αδίκημα.

Και αν αντέξατε να διαβάσετε μέχρι εδώ, κι αν έχετε αντιληφθεί ότι δεν συμφωνώ με την τακτική του Λιάγκα και της παρέας του, συνεχίστε να διαβάζετε. Ειδάλλως, αποχωρείστε και αρχίστε το κυνήγι μαγισσών κι εναντίον μου.

Υπήρξε η είδηση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Υπήρξε η σαφέστατα λανθασμένη συμπεριφορά του πάνελ, που είναι κατακριτέα και κυρίως εναντιώνεται σε κάθε έννοια ηθικής αξίας και σεβασμού στην αυτοδιάθεση του σώματός μας και στην υπεράσπισή του από την κάθε λογής λεκτική ή σωματική παρενόχληση.

Μα όλοι εμείς, που αναπαράγουμε την ιστορία αυτή διαπράττουμε ένα τεράστιο έγκλημα. Υπενθυμίζουμε σε μια ήδη ταραγμένη από το συμβάν κοπέλα ότι της συνέβη αυτό το γλοιώδες περιστατικό. Περνάμε στην μνήμη όλων ότι αυτό συνέβη και θύμα ήταν αυτή η κοπέλα. Ξεκινήσαμε ένα γαϊτανάκι που θα μεταφέρει την είδηση στην σφαίρα της ειδησεογραφικής αιωνιότητας.

Κάναμε viral το περιστατικό της παρενόχλησης. Κατηγορώντας την δημοσιογραφική ανικανότητα πέντε ανεγκέφαλων, αφήσαμε μια είδηση αυτού του βεληνεκούς να ξεχειλίσει και να λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Το χειρότερο; Πολύ φοβάμαι ότι δώσαμε κίνητρο σε σεξουαλικά ψυχικά νοσούντες.

«Αφού το έκανε κάποιος ας το κάνω κι εγώ.»

«Αυτός γιατί να είναι πιο μάγκας από εμένα;»

Δώσαμε τροφή για να πάρουν ιδέες. Κατηγορώντας ένα πάνελ ηλιθίων για την ανικανότητά των αν σταθούν σοβαροί απέναντι σε μια είδηση, κάναμε γνωστό ένα χυδαίο περιστατικό που, πιστέψτε με, πολλοί θα σπεύσουν να μιμηθούν είτε για μαγκιά, είτε για εκδίκηση, είτε για τον κάλο που κουβαλάει ο καθείς.

Και όσον αφορά τις συγγνώμες. Ήδη η Γκαγκάκη αναγνώρισε το λάθος της και ζήτησε συγγνώμη. Εσείς, θα ζητήσετε συγγνώμη από αυτή την κοπέλα που όποια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή ενημέρωσης επισκεφθεί έρχεται αντιμέτωπη με το περιστατικό το οποίο της συνέβη; Θα ζητήσετε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους που ανέδειξαν την Γκαγκάκη Δημοτική Σύμβουλο, βασιζόμενοι στον πρότερο βίο της, μην γνωρίζοντας ότι πέντε μήνες μετά θα διαπράξει αυτό το «έγκλημα»; Ή το θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι έχουμε την ενόραση για να ξέρουμε τι θα συμβεί σε πέντε μήνες και

Εν κατακλείδι. Μία κοπέλα βίωσε το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί για την σωματική και ψυχική της αξιοπρέπεια. Πέντε ανεγκέφαλοι, αντιδεοντολογικά εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, διακωμώδησαν μια σεξουαλική παρενόχληση. Χιλιάδες σαρκοβόροι κυβερνοπλέοντες λίντσαραν με κάθε δυνατό τους τρόπο τους παραπάνω πέντε. Άγνωστο πόσοι άρρωστοι πήραν ιδέες από ένα viral.

Ελπίζω να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Μα η ελπίδα μου είναι σαθρή. Γι αυτό, πριν βγάλουμε τα μαχαίρια, ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν τα αρμόδια όργανα για την καταστολή αυτών των φαινομένων. Κι ότι όσο και να θέλουμε να παριστάνουμε τον Ιαβέρη, δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από έναν όχλο που επέλεξε τον «Βαραβά».

Υ.Γ. Δεν πληρώνομαι από τους ηλιθίους του καναλιού. Δεν ψήφισα την κανονικότητα στις εκλογές. Σιχαίνομαι και εναντιώνομαι σε κάθε μορφής κακοποίηση, πολύ περισσότερο στην σεξουαλική. Μα νομίζω, ότι χειρότερο όλων η εν βρασμώ και σαρκοφαγική κριτική που ασκούμε!