Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και θέλουμε να μπούμε στο πνεύμα των γιορτών το συντομότερο! Και πώς θα το κάνουμε αυτό; Αρχικά, φτιάχνοντας μελομακάρονα!

#ipareamas #mageirevoume υπέροχα μελομακάρονα και με μια κούπα καφέ καθόμαστε δίπλα στο τζάκι ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια!

Τι λέτε, τα καταφέραμε;

Πάμε να δούμε τα υλικά και την διαδικασία που βασίζεται σε αυτήν του Άκη Πετρετζίκη.

 

ΥΛΙΚΑ

 

Α)

400ml χυμός πορτοκάλι

400ml σπορέλαιο

180ml ελαιόλαδο

60γρ ζάχαρη άχνη

4 κγ κανέλα

1κγ γαρύφαλλο

1/4 κγ μοσχοκάρυδο

1κγ μαγειρική σόδα

ξύσμα πορτοκάλι

 

Β)

1kg αλεύρι

200γρ ψιλό σιμιγδάλι

 

Για το σιρόπι 

 

500ml νερό

800γρ ζάχαρη

3 ξύλα κανέλας

5 καρφάκια γαρύφαλλο

1 ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο στα 2

120γρ μέλι.

 

Τα μελομακάρονα πρέπει να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο!

 

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το σιρόπι, για να προλάβει να κρυώσει καλά (περίπου 4 ώρες) μέχρι να προσθέσουμε τα μελομακάρονα.

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν.

Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς

 

Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος Α σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά με ένα σύρμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος Β και προσθέτουμε το μείγμα Α.

Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για λίγο (περίπου 10 δευτερόλεπτα), για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (περίπου 22 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για 20 – 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά.

Μμμ…μύρισε Χριστούγεννα! Εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμο το αποτέλεσμα!

Καλή επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους!