Το παρακάτω κείμενο το έγραψα τον Σεπτέμβρη. Με το ένα και με το άλλο έφτασε να δημοσιευτεί Οκτώβρη, μιας και εμείς βγήκαμε Οκτώβρη, αλλά παραμένει το ίδιο επίκαιρο. Άλλωστε, οι αναταραχές στην παιδεία κατάφεραν και αυτές με τη σειρά τους να μετατοπίσουν την ανεπίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Οκτώβρη (και βλέπουμε…):

Έφτασε λοιπόν η νέα σχολική χρονιά. Τα παιδάκια μας πρέπει να βάλουν στην άκρη τα κουβαδάκια, τα μαγιό και τα μπρατσάκια και να ετοιμαστούν σιγά σιγά να ξαναμπούν σε ένα πρόγραμμα διαβάσματος και υποχρεώσεων. Από τη μεριά μας, εμείς οι γονείς, πρέπει να τα προετοιμάσουμε σωστά και κατάλληλα ώστε να έχουμε μια θετική έναρξη σχολικής χρονιάς. Μην αγχώνεστε! Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα είναι παιχνιδάκι!

Συζητήστε με το παιδί και προετοιμάστε το ψυχολογικά για τη νέα αρχή.
Κάθε νέα αρχή προκαλεί άγχος για το νέο και πολλές φορές φόβο, ιδίως αν υπάρχουν άσχημες εμπειρίες από προηγούμενες χρονιές. Συζητήστε με το παιδί σας και δώστε του την ευκαιρία να σας μιλήσει για όλα όσα αισθάνεται με αφορμή αυτή τη νέα σχολική χρονιά. Επισημάνετε στο παιδί ότι το σχολείο είναι ένας χώρος που κάνουμε καινούριους φίλους και μαθαίνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα. Και αν στο παρελθόν συνέβησαν πράγματα που το στενοχώρησαν, εξηγήστε του ότι κάθε νέα αρχή είναι για καλό με τη βοήθεια σας αλλά και του δασκάλου του.

Φτιάξτε παρέα με το παιδί σας το αναλυτικό πρόγραμμά του
Το πρόγραμμα αυτό είναι καλό να περιλαμβάνει τις ώρες που είναι στο σχολείο, αλλά και όλες τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα αυτό και πολλές ελεύθερες ώρες για ξεκούραση και φυσικά πολύ παιχνίδι. Μην ξεχνάτε, μιλάμε για παιδιά!

Αγοράστε παρέα με το παιδί σας όλα τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά
Οι περισσότεροι γονείς το αποφεύγουν μιας και τα παιδιά θέλουν να αγοράζουν ότι βλέπουν στα ράφια. Ωστόσο, αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να μάθετε στο παιδί σας πώς να συμπεριφέρεται ως καταναλωτής. Φτιάξτε μαζί μια λίστα με τα απαραίτητα που πρέπει να αγοράσετε και ορίστε το χρηματικό ποσό που θα ξοδέψετε. Συμβουλέψτε κατάλληλα το παιδί σας δίνοντάς του παράλληλα την ευκαιρία να λειτουργήσει και αυτόνομα.

Πάρτε από κοινού αποφάσεις βάζοντας στόχους για τη νέα χρονιά και προσπαθώντας να τους πετύχετε.
Όταν μιλάμε για μικρά παιδιά, οι στόχοι είναι πιο απλοί. Το να παίρνει καλούς βαθμούς στα μαθήματα, να είσαι καλύτερος στο αγαπημένο σου άθλημα ή να τρέφεσαι καλύτερα είναι κάποιοι από τους στόχους που θέτουν τα παιδιά ή και περιμένουν οι γονείς από τα παιδιά τους. Βοηθήστε τα να τους πραγματοποιήσουν ενθαρρύνοντάς τα και δίνοντας και σεις το καλό παράδειγμα.
…και να θυμάστε ότι κάθε προσαρμογή απαιτεί χρόνο! Δεν είναι εύκολο να περάσουν τα παιδιά αυτόματα από την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στη νέα απαιτητική τους καθημερινότητα.

 

Καλή σχολική χρονιά!


Έλενα