Η πιο όμορφη παρέα σε ένα ταξίδι είναι ένα βιβλίο. Από αυτά που θα σου κρατήσουν συντροφιά και θα καταφέρουν να διώξουν την νύστα σου και την βαρεμάρα σου όσο αυτό θα διαρκέσει. Ένα βιβλίο που θα κάνει το αίμα σου να ρέει πιο γρήγορα και τελικά θα σε αφήσει ξάγρυπνο ακόμη και την μέρα που θα φτάσεις στον προορισμό σου. Προσδεθείτε, λοιπόν, κι απογειωνόμαστε για τον κόσμο της Mo Hayder.

Η ψυχιατρική κλινική του ΜπίτσγουεΪ έρχεται αντιμέτωπη με ένα συμβάν που θα ταράξει την αρρωστημένη ησυχία που επικρατούσε. Τρόφιμοι κακοποιούνται και καταλήγουν στον θάνατο, με την φήμη της επιστροφής του φαντάσματος της καλόγριας Μοντ, που κακοποιούσε παιδιά το 1860, να επιστρέφει και να εκτροχιάζει την ήδη ταραγμένη ηρεμία μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού της κλινικής, με την τοπική αστυνομία και τον επιθεωρητή Κάφερι να έρχονται αντιμέτωποι με ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα.

Η Hayder έγραψε ένα θρίλερ. Ένα τρομερό θρίλερ, που συνδυάζει ιστορίες σε πρώτη φάση ασύνδετες μεταξύ του, καταλήγει να τρομοκρατήσει ακόμη και τον πιο δυνατό αναγνώστη. Φόβοι και προκαταλήψεις, θρύλοι και παραλληλισμοί, ζωντανεύουν και καταλήγουν να φέρουν στο μυαλό μας στοιχεία από ιστορίες που κατά καιρούς μας έχουν αναστατώσει και αποτέλεσαν αφορμή για συζήτηση πολλών εβδομάδων.

Όταν ετοιμάζομαι να διαβάσω ένα αστυνομικό θρίλερ, είμαι πολύ επιφυλακτικός. Ιδιαίτερα, όταν αυτό είναι μεταφρασμένο, αναγκάζοντάς με να ανατρέξω σε πολλές αναζητήσεις στον κυβερνοχώρο καθώς ψάχνω να αντιστοιχίσω πρόσωπα, χρονολογίες και δρόμους. Στην παρούσα περίπτωση, ο φόβος μου και η ολοένα αυξανόμενη έντασή μου δεν μου επέτρεψε να αφήσω το βιβλίο λεπτό από τα χέρια μου, ενώ οποιαδήποτε απορία προέκυπτε ήταν παντελώς αμελητέας σημασίας με την ένταση που επικρατούσε στην ιστορία.

Η μετάφραση και φιλολογική επιμέλεια του βιβλίου ήταν από τις πιο προσεγμένες που έχω συναντήσει. Χωρίς λάθη και με απίστευτη έμφαση στην διατήρηση του σασπένς. Με παίγνια και αφηγήσεις που κατάφεραν να μεταφέρουν στην ελληνική  πραγματικότητα μια βρετανική ιστορία τρόμου και να ακολουθήσουν μοτίβα που στην χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει.

«Η Κούκλα» είναι ένα βιβλίο που θα συζητηθεί από τους απανταχού λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος. Καταφέρνει να τρομοκρατήσει και να εθίσει τους αναγνώστες, και είναι άξιο συναγωνισμού με τα αξεπέραστα σκανδιναβικά θρίλερ που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας τα τελευταία χρόνια. Και σίγουρα, μετά από αυτό, την επόμενη φορά που έρθουμε αντιμέτωποι με μια διακοπή ρεύματος, θα είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τους χειρότερους φόβους μας.